Japan arresteert Chinese kapitein

Japan heeft de kapitein van een Chinese vissersboot gearresteerd die gisteren tegen twee patrouilleschepen van de Japanse kustwacht was gebotst. Het incident heeft tot diplomatieke spanningen tussen de twee landen geleid.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een „scherp protest” tegen „de illegale onderschepping” van Chinese schepen en de arrestatie van de kapitein aangetekend, aldus het persbureau Xinhua. Bij de aanvaring raakte niemand van de dertig koppige bemanning van het Chinese schip gewond.

Een woordvoerder van de Japanse kustwacht zei dat het Chinese schip tegen de patrouilleboten was gevaren bij twee aparte botsingen, veertig minuten na elkaar. De 41-jarige kapitein werd aangehouden nadat hij, ondanks herhaalde waarschuwingen, geweigerd zou hebben het gebied te verlaten.

De botsing had plaats in een betwist deel van de Oost Chinese Zee, bij een groep eilandjes die in Japan Senkaku worden genoemd en in China Diaoya. De eilandjes staan onder controle van Japan, maar de soevereiniteit daarover wordt ook geclaimd door China en Taiwan. Bij de Japanse ambassade in Peking hielden vanmorgen dertig mensen een demonstatie met Chinese vlaggen. Zij eisten het vertrek van Japan van de eilanden. De Oost-Chinese Zee is van groot strategische belang voor zowel China als Japan. De VS en China hebben de afgelopen maanden allebei marineoefeningen gehouden in het gebied. (BBC, Reuters)