Internationaal kort

Zeker 20 doden en tientallen gewonden bij aanslag in Pakistan

kohat. Bij een zelfmoordaanslag op een politiebureau in Pakistan zijn dinsdag zeker twintig doden en tientallen gewonden gevallen. Dat hebben politiefunctionarissen in de stad Kohat, gelegen in het noordwesten van Pakistan gisteren bekendgemaakt. Volgens de politie reed de dader met een auto met explosieven tegen het politiebureau. De meeste slachtoffers zijn vrouwen en kinderen. Onder de doden bevinden zich ook zes politiemensen. Naast het politiebureau werden tien huizen zwaar beschadigd door de enorme ontploffing. Maandag reed een busje in de stad Lakki Marwat in op een politiebureau. Daarbij vielen negentien doden. De aanslag past in een nieuwe golf van geweld van Al-Qaeda en Talibaan-militanten binnen een week in Pakistan. (Reuters, AFP)

Brood niet duurder in Mozambique

maputo. De regering van Mozambique heeft besloten de stijging van de broodprijs terug te draaien na rellen vorige week die zeker dertien levens eisten. Dat heeft minister Aiuba Cuereneia van Planning en Ontwikkeling gisteren bekendgemaakt na een spoedzitting van het kabinet. „De regering heeft ermee ingestemd de oude prijzen te handhaven en de hogere kosten voor eigen rekening te nemen”, aldus de minister. Ook zullen de autoriteiten de prijsstijgingen voor elektriciteit en water deels terugdraaien. De stijging van de broodprijs met 30 procent leidde vorige week tot woedende reacties onder de bevolking. Duizenden mensen gingen de straat op. De onrust hield enkele dagen aan. De regering zei toen niet anders te kunnen handelen wegens de wereldwijd stijgende graanprijzen na onder meer de bosbranden in Rusland en de overstromingen in Pakistan. De prijsstijging van het brood kwam boven op recente prijsstijgingen van elektriciteit, water en brandstof. (Reuters, AFP)

Transformatie van Griekse regering

athene. De Griekse premier George Papandreou heeft gisteren een aantal wijzigingen doorgevoerd in zijn regering. De socialist Papandreou wil een meer coördinerende rol voor zichzelf, zodat hij meer aandacht kan besteden aan het bestrijden van de economische crisis die zijn land zwaar heeft getroffen. Papandreou hoopt verder het draagvlak te vergroten voor een lange reeks pijnlijke maatregelen, nodig zijn om het begrotingstekort terug te dringen en de krimp van de economie tegen te gaan. Een aantal bewindspersonen ruimt het veld, maar de door EU-partners gewaardeerde George Papaconstantinou blijft aan als minister van Financiën. Het departement Economische Zaken valt voortaan ook onder zijn bewind. Papandreou stopt als minister van Buitenlandse Zaken, een ambt dat hij tot nog toe bekleedde naast het premierschap. Dmitri Droutsas neemt die functie over. (Reuters)

Zelfmoorden kosten Japan 25 miljard

tokio. Zelfmoorden en depressies hebben de Japanse economie het afgelopen jaar 25 miljard euro gekost door verlies van inkomens en compensatieregelingen. Dat is gebleken uit een studie van de regering, die gisteren bekend is gemaakt. Japan heeft een van de hoogste zelfmoordcijfers in de westerse wereld. „Gezien het feit dat het aantal zelfmoorden twaalf jaar achtereen op dertigduizend ligt, is het een probleem geworden dat door het gehele land moet worden aangepakt”, aldus een functionaris van het Japanse ministerie van Gezondheidszorg. De meest recente gevallen van zelfmoord zijn te wijten aan schulden, familieproblemen, depressie en andere gezondheidsproblemen. (Reuters)