Indiase hulp belast chirurg

Inzet van personeel uit India belast chirurgen zwaar. Vrijwel alle Indiase OK-assistenten die Nederlandse ziekenhuizen afgelopen jaar hebben aangenomen, hebben extra opleiding nodig.

„De chirurgen en hun personeel in operatiekamers beginnen hun taks te bereiken”, aldus het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Dit zou overigens niet hebben geleid tot gevaarlijke situaties met patiënten.

Veel ziekenhuizen kampen met een tekort aan OK-assistenten. Een aantal ziekenhuizen heeft daarom dit en vorig jaar personeel uit India aangetrokken. Vooral culturele verschillen en taal vormen echter een probleem. Zo stellen Indiase OK-medewerkers zich terughoudender op, ook omdat de opleiding in hun thuisland algemener is.

Het duurt een stuk langer dan gedacht voor de Indiërs goed functioneren, bevestigt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Bovendien moet je hen wijzen op naleving van de Nederlandse hygiëneregels, zegt Irmgard Krooneman, hoofd van het operatieteam. Ondanks cursussen blijft de communicatie in de operatiekamer lastig. Het UMCG besloot vorige maand alle Indiërs opnieuw naar een intensieve taalles te sturen.

Het medisch centrum van de Vrije Universiteit (VUmc) in Amsterdam laat weten dat het personeel uit India „heel veel begeleiding” nodig heeft. Inwerken duurt vijf in plaats van drie maanden.

Het AMC heeft nu zestien Indiase OK-assistenten en krijgt er deze maand acht bij, het UMCG telt er veertien en het VUmc tien. Bij Tergooiziekenhuizen in Hilversum traden vorige week acht Indiase OK-assistenten in dienst. Het Flevoziekenhuis in Almere haalde zes medewerkers uit India.