In 7 jaar in Irak 172 journalisten gedood

De moord op een prominente Iraakse televisiejournalist heeft gisteren het gevaar onderstreept dat verslaggevers in Irak lopen. Volgens een rapport van Reporters zonder Grenzen (RSF) dat eveneens gisteren uitkwam, zijn 172 journalisten in Irak gedood sinds de Amerikaans-Britse invasie in maart 2003. Het geweld tegen de media is in 99 procent van de gevallen onbestraft gebleven.

Ryad Al-Sariyeh, presentator van de staatszender Al-Iraqiya, werd in Bagdad in zijn auto door niet-geïdentificeerde schutters vermoord. Al-Sariyeh presenteerde politieke programma’s, maar verzorgde ook religieuze uitzendingen waarin hij probeerde standpunten van sunnieten en shi’ieten met elkaar te verzoenen. Sinds de val van de Iraakse leider Saddam Hussein zijn nu 15 journalisten van Al-Iraqiya door geweld om het leven gekomen.

Volgens het RSF-rapport zijn behalve de journalisten 58 assistenten gedood, onder wie chauffeurs en tolken. Met name persfotografen en tv-journalisten zijn doelwit, omdat ze makkelijker te vinden zijn dan de schrijvende pers. Veel journalisten hebben banden met sektarische facties, wat hen tot mikpunt maakt van rivaliserende groepen.

Op een Iraakse legerbasis bij de noordelijke stad Tuz Khormato heeft een Iraakse militair gisteren twee Amerikaanse militairen gedood. Er vielen twaalf gewonden. Er zou een ruzie aan de schietpartij zijn voorafgegaan. Het Amerikaanse leger heeft per 1 september zijn gevechtsmissie in Irak beëindigd, maar er zijn nog 50.000 Amerikaanse militairen die Iraakse troepen adviseren en opleiden. (AP, AFP)

Rapport RSF over Irak op rsf.org