Gruwelijk huishouden Cultstatus verzekerd

In een nieuwe rubriek voor films die niet in de bioscoopzaal te zien zijn, vandaag een van de leukste Amerikaanse komedies in lange tijd, en een klassieke Aziatische thriller.

In mei ging op het filmfestival van Cannes een remake in première van een klassieker van de Koreaanse cinema, die voorheen slechts bij een handjevol adepten en specialisten bekend was: The Housemaid van regisseur Im Sang-soo is een bewerking van de gelijknamige film van Ki-young Kim uit 1960, een film die eigenlijk geen remake behoeft want deze ijzersterke psychologische thriller met Hitchcockiaanse allure is in geen enkel opzicht gedateerd. De film is na een restauratie kosteloos te zien op website Mubi.com, die voorheen onder de naam The Auteurs door het leven ging en zich specialiseert in de artistieke film.

Een man in goeden doen, een componist, slaapt met het dienstmeisje, terwijl zijn gezin een weekend weg is. Dat brengt een keten van verwikkelingen op gang, waarbij de vrouw van de man uiteindelijk geen middel schuwt om de intieme indringster, die onder haar dak woont, weg te krijgen. Maar The Housemaid is geen simpel marxistisch traktaat waarin de kwaadaardige bourgeoisie een onschuldige ziel uit de werkende klasse te grazen neemt. Het dienstmeisje is dat zojuist de stap van de fabriek naar huishoudster wist te maken, minstens zo verknipt als het gezin, dat ze kapot wil maken.

De seksuele component van deze meester-slaafverhouding, komt in de remake expliciet aan bod, maar is in het origineel van The Housemaid broeierig, onderhuids, en daardoor veel indringender.

The Housemaid. (Hanyo.) Regie Ki-young Kim. Met: Eun-shim Lee. Jeung-nyeo Ju.mubi.com, stream (gratis)

Een van de leukste Amerikaanse komedies in lange tijd heeft in Nederland de bioscoop niet gehaald, maar is meteen naar dvd gegaan. Youth in Revolt met Michael Cera (het vriendje van Juno in Juno) in een virtuoze dubbelrol, gaat over Nick Twisp, die op vakantie met zijn moeder en haar nieuwe vriend (type motorvriend) het droommeisje Sheeni (Portia Doubleday) ontmoet. Om bij haar in de smaak te vallen verzint hij een ultracool alter ego, de Franse Belmondo-variant François Dillinger. Sheeni is namelijk idolaat van alles wat Frans is. Maar Dillinger valt aanzienlijk minder goed in de smaak bij de christen-fundamentalistische ouders van Sheeni.

Regisseur Miguel Arteta verdiende zijn sporen onder meer bij series als Six Feet Under. Hij levert met Youth in Revolt – afgezien van het einde dat op de bekende Amerikaanse manier de moraal uitspelt – een foutloze film af: consequent in zijn droge humor, eigenzinnig in het soms vervreemdende tempo, met onvoorziene vertragingen, en buitengewoon verzorgd in stijl. Elke grap is perfect geplaatst, zonder amechtig van lach naar lach te jagen. Cera bewijst een van de grootste komische talenten van dit moment te zijn, al is zijn humor misschien net iets te weird voor een breed publiek. Youth in Revolt is zo’n film die over twintig jaar nog steeds de dvd-speler – of wat voor afspeelapparaat er dan ook is – ingaat, op studentenfeestjes die iets te lang zijn doorgegaan. Een cultklassieker in wording.

Youth in Revolt. Regie: Miguel Arteta. Met: Michael Cera.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn