Gevonden: de scorende spits

Nederland won gisteravond het EK-kwalificatieduel met Finland met 2-1.

Van Nistelrooy speelde voor het eerst weer in Nederland als international.

Oranje-international Klaas Jan Huntelaar scoort vanaf elf meter de 2-0 tegen Finland.Foto Bas Czerwinski 07-09-2010, Rotterdam. Nederland - Finland. Klaas Jan Huntelaar scoort uit een strafschop, keeper Otto Frederikson komt te laat. Foto Bas Czerwinski

Klaas Jan Huntelaar heeft zichzelf na het wegvallen van Robin van Persie nadrukkelijk kandidaat gesteld als de afmaker van Oranje. Nadat de 27-jarige spits afgelopen vrijdag met drie doelpunten aan de basis stond van de 5-0 overwinning tegen San Marino, had hij gisteravond met twee treffers wederom een groot aandeel in de 2-1 zege op Finland. Het Nederlands elftal heeft zes punten uit twee wedstrijden en moet Zweden, op basis van een beter doelsaldo, voor zich dulden in groep E van het EK-kwalificatietoernooi.

Huntelaar genoot de afgelopen jaren bij zijn voormalige clubs Real Madrid en AC Milan noch bij het Nederlands elftal het vertrouwen als eerste centrumspits. Nadat hij bij Oranje in de hiërarchie lang achter Ruud van Nistelrooy had gestaan, werd hij na het EK van 2008 in Zwitserland en Oostenrijk aanvankelijk de eerste centrumspits van Nederland. Huntelaar functioneerde goed totdat hij bij Real Madrid en later bij AC Milan op de bank terechtkwam. Van Marwijk gaf daarna de voorkeur aan Dirk Kuijt en vervolgens aan Van Persie.

Tijdens het WK in Zuid-Afrika zat Huntelaar zich te verbijten op de reservebank. De rechtlijnige Van Marwijk gaf zeven wedstrijden achtereen de voorkeur aan de gemaakte centrumspits van Arsenal. Van Persie kon de hooggespannen verwachtingen echter nooit waarmaken. Alleen in het groepsduel met Kameroen scoorde Van Persie. In diezelfde wedstrijd maakte Huntelaar als invaller ook zijn enige doelpunt op het WK. Middenvelder Wesley Sneijder wist met vijf doelpunten het gebrek aan scorend vermogen in de aanval te verbloemen.

Van Marwijk zou waarschijnlijk op weg naar het EK in Polen en Oekraïne opnieuw de voorkeur hebben gegeven aan Van Persie, maar de spits raakte bij zijn club aan zijn enkel geblesseerd. De bondscoach haalde daarop voor de wedstrijden tegen San Marino en Finland Van Nistelrooy bij zijn selectie. De spits van HSV kwam dit keer in de pikorde echter achter Huntelaar terecht.

De nummer 9 leefde zich als een van de weinige internationals in Stadio Olimpico Serravalle uit. In de troosteloze ambiance verscheen na ieder doelpunt een grote grijns op zijn gezicht. „Voor mij was het een heerlijke avond”, sprak de spits na afloop op het vliegveld van Rimini. „Een spits wil altijd scoren. Het maakt niet uit waar. Dit had ik wel even nodig.”

In de voorbereiding op het groepsduel met Finland raakte Kuijt tijdens de laatste training geblesseerd aan zijn schouder. Het was dan ook niet meer dan logisch dat Van Marwijk in de voor de helft gevulde Kuip opnieuw zijn vertrouwen uitsprak in Huntelaar als diepste spits. Ibrahim Afellay begon op rechts als vervanger van Kuijt en Rafael van der Vaart kreeg op links de voorkeur boven Eljero Elia. Verder maakten de verdedigers Erik Pieters en Hedwiges Maduro in vergelijking tot het duel met San Marino plaats voor respectievelijk Vurnon Anita en John Heitinga.

Het Nederlands elftal begon sterk aan het duel met de Finnen. Al na zeven minuten brak Huntelaar na een voorzet van Sneijder koppend de wedstrijd open. Na een kwartier spelen lokte Mark van Bommel nadat hij kort was vastgepakt met een duikeling een strafschop uit. Scheidsrechter Aleksei Nikolaev trapte erin, gaf de Fin Markus Heikkinen een gele kaart en legde de bal op de stip. Omdat de vaste strafschoppennemer Kuijt ontbrak, mocht Huntelaar aanleggen voor zijn 21ste doelpunt als international. De nieuwe spits van Schalke 04 faalde niet.

Na de goede openingsfase viel het Nederlands elftal verrassend ver terug. In de negentiende minuut kopte de Finse spits Mikael Forssel raak uit een hoekschop: 2-1. Oranje had het vooral aan het goede keeperswerk van Maarten Stekelenburg te danken dat de Finnen voor rust niet op gelijke hoogte kwamen. Het normaal gesproken zo stabiel verdedigende blok Nigel de Jong en Mark van Bommel liet op het middenveld nogal eens zijn mannetje lopen. En ook het centrumduo Joris Mathijsen en John Heitinga oogde in de eerste helft opvallend kwetsbaar.

In de tweede helft nam Nederland het initiatief weer in handen. Maar de formatie van Van Marwijk wist het publiek in Rotterdam bij het eerste thuisoptreden sinds het WK voetbal amper te vermaken. De bondscoach probeerde na een uur spelen zijn ploeg met het inbrengen van Elia van een nieuwe impuls te voorzien. Van der Vaart was not amused met de wissel en ging direct douchen.

Het Nederlandse publiek veerde twintig minuten voor tijd nog één keer op toen Van Nistelrooy zich warm ging lopen. De routinier kwam in de 82ste minuut onder luid gejuich in het veld als vervanger voor Huntelaar. De voormalige aanvalsleider van Oranje kwam in zijn 66ste interland niet meer tot scoren.

    • Koen Greven