Europol haalt 48 sites uit de lucht

De Belgische politie heeft in samenwerking met Europol 48 websites uit de lucht gehaald die een belangrijke rol zouden spelen in de verspreiding van gekopieerde films, muziek en software.

De sites werden gerund in veertien verschillende landen, waaronder België, Nederland en Groot-Brittannië. In deze landen zijn tien aanhoudingen verricht, maakte de Motion Picture Association (MPA) gisteren bekend. Deze organisatie vertegenwoordigt de belangen van de Amerikaanse filmindustrie en verschafte informatie voor het onderzoek.

De actie, die twee jaar voorbereidingstijd vergde, was gericht tegen een netwerk van ‘topsites’, snelle servers met veel bandbreedte en terabytes aan gekopieerde films. Ze dienen als verzamelplek voor zogeheten releasegroepen die nieuwe films kopiëren en uploaden. Topsites vormen een bron voor verspreiding van bestanden via torrentsites, maar ook op dvd-schijf en in nieuwsgroepen.

Stichting Brein, die de entertainmentindustrie in Nederland vertegenwoordigt, zegt blij te zijn met de strafrechtelijke aanpak van „bronnen van illegale bestanden op internet die aan het begin staan van de miljardenschade die illegale verspreiding veroorzaakt.” Brein haalde vorig jaar zelf ook al een topsite uit de lucht die bij een hostingprovider in Amsterdam stond. (NRC)