Economie kort

EU-ministers achter plan voor beter financieel toezicht

Brussel. De EU-ministers van Financiën hebben gisteren toestemming gegeven voor een plan om het financieel toezicht in Europa te verbeteren. Minister Didier Reynders van EU-voorzitter België heeft dat bekendgemaakt. Vorige week werden Europese Commissie, Europarlement en lidstaten het achter gesloten deuren al eens over de nieuwe opzet. Die houdt in dat er drie nieuwe toezichthouders komen: voor banken, voor verzekeraars en voor beurzen. Het nieuwe model treedt volgend jaar in werking. De EU-ministers zijn het ook eens geworden over een maatregel die moet voorkomen dat de EU-lidstaten hun begrotingstekort te veel laten oplopen. Ze hebben afgesproken dat ze de Europese Commissie al vroeg in het jaar inzage geven in hun begrotingsplannen. (ANP)

Plan voor bouw van tweede kerncentrale

Den Bosch. Energy Resource Holding (ERH) wil een tweede kerncentrale bouwen bij Borssele. ERH is in handen van de voormalige aandeelhouders van energiebedrijf Essent: zes provincies en een aantal gemeenten. ERH heeft gisteren het ministerie van VROM ingelicht over het voornemen een tweede kerncentrale te te bpuwen. Vorig jaar maakte het Zeeuwse nutsbedrijf Delta al soortgelijke plannen bekend. De Tweede Kamer moet nu besluiten of er een nieuwe kerncentrale komt. (ANP)

Leterme komt niet in Fortis-proces

Utrecht. De Belgische demissionair premier Yves Leterme is niet van plan voor de Nederlandse rechter te getuigen over de gang van zaken rond de nationalisatie van delen van financieel concern Fortis. Dit zei advocaat Adriaan de Gier die een groep gedupeerde Fortis-beleggers vertegenwoordigt, gisteren. Omdat Leterme in België woont, kan de Nederlandse rechter hem niet dwingen te komen. Mogelijk zal hij daarom voor een speciale commissie in België gehoord moeten worden, aldus de advocaat. De Gier zei verder dat een aantal Nederlandse kopstukken heeft laten weten wel te getuigen. Het gaat onder anderen om minister-president Jan Peter Balkenende, oud-minister van Financiën Wouter Bos en de president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink. (ANP)