Zweepslagen vóór eventuele steniging

Sakineh Ashtiani. The Times drukte verkeerde foto af. Foto AP FILE - This undated file image made available by Amnesty International in London on Thursday, July 8, 2010, shows Sakineh Mohammadi Ashtiani, a mother of two who was sentenced to death by stoning in Iran on charges of adultery. Ashtiani is now facing a new punishment of 99 lashes because a British newspaper ran a picture of an unveiled woman mistakenly identified as her, the woman's son said Monday. (AP Photo/Amnesty International, File)** EDITORIAL USE ONLY NO SALES** AP

Een Iraanse vrouw die wacht op haar terechtstelling door steniging wegens overspel heeft vorige week in de gevangenis 99 zweepslagen gekregen omdat de Britse krant The Times haar – foutief – had geïdentificeerd als een ongehoofddoekte vrouw op een foto.

Dat heeft haar advocaat, Javid Houtan Kian, gisteren gezegd. Hij zei dat te hebben vernomen van een medegevangene. Zelf heeft hij sinds vorige maand geen contact meer mogen hebben met zijn cliënt. The Times heeft zich verontschuldigd voor de vergissing maar daaraan toegevoegd dat Teheran slechts naar een excuus zocht om de vrouw te straffen voor de internationale campagne om haar leven te redden.

De vrouw, Sakineh Mohammadi Ashtiani, kan „elk moment worden geëxecuteerd”, zo zei de advocaat. Het vonnis werd in juli opgeschort temidden van de internationale ophef over de wreedheid van de straf. Het Hooggerechtshof studeert op het ogenblik op haar zaak.

Ashtiani (43) werd in 2006 tot 99 zweepslagen veroordeeld wegens een „ongeoorloofde relatie” met twee mannen na de moord op haar man in 2005. Vervolgens werd ze veroordeeld tot de dood door steniging wegens overspel. Na de opschorting van dat vonnis maakten de autoriteiten bekend dat Ashtiani ook was veroordeeld wegens betrokkenheid bij de moord op haar man. Haar advocaat betwist dat. Vorige maand zond de staatstv een bekentenis uit. Volgens hem was ze onder foltering daartoe gedwongen.

Oproepen van Europese landen haar te sparen werden vandaag door Teheran afgewezen. Een regeringswoordvoerder zei dat landen die geloven dat vrijheid voor moordenaars iets te maken heeft met mensenrechten, hun eigen veroordeelde moordenaars maar moeten vrijlaten. (AP, AFP)