Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Uitgesproken. Gynaecoloog Marinus Crooij licht embryo-donatie toe, een methode waarbij vrouwen zwanger worden van rest-embryo’s die overblijven bij een andere ivf-behandeling. Reportage over de familie Bonset die na een geslaagde ivf-behandeling besloot zeven overgebleven embryo’s beschikbaar te stellen aan andere stellen. Verder een discussie over deze nieuwe voortplantingsmethode. Presentatie Tijs van den Brink en Andries Knevel. Ned. 2, 20.25-20.50u.

Nieuwsuur. Verslag over de laatste ontwikkelingen bij de formatie, Clairy Polak spreekt met oud-minister en bankier Gerrit Zalm over ABN Amro, en een gesprek met Daisy Kahn, een van de initiatiefnemers van het moslimcentrum bij Ground Zero. Verder o.m.: het Chinese bedrijfsleven koopt zonder publiciteit op grote schaal Europese bedrijven en heeft al een aanzienlijk strategisch-economisch belang in de Rotterdamse haven. Presentatie Twan Huys en Mariëlle Tweebeeke. Ned.2, 22.00-23.00u.

PowNews. Dagelijks liveprogramma presenteert het nieuws in een kwartier. ‘De kijker krijgt het nieuws zoals hij of zij dit gewend is van GeenStijl. Maar dan wel in een traditionele nieuwssetting.’ Aandachtsgebieden: nieuws, sport, internet, media en entertainment. Presentatie Dominique Weesie, verslaggeving Rutger Castricum. Ned.3, 22.50-23.10u.

praatprogramma.

De wereld draait door. Jeroen Krabbé vertelt over de achtergronden van zijn negen schilderijen die ter expositie hangen in Museum de Fundatie te Zwolle. Verder komen er vier hoofdredacteuren praten over vrouwenglossies. Matthijs van Nieuwkerk wordt bijgestaan door tafeldame Olcay Gulsen. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Bart Chabot gaat wederom op zijn manier de politiek in het land volgen. Verder veel aandacht voor het formatiedebat in de Tweede Kamer. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

In de familie. Nieuwe reeks gesprekken tussen naaste familieleden over gevoelige kwesties en ander oud zeer. Ferry (50) heeft een strenge opvoeding gehad van zijn vader die in een Japans kamp heeft gezeten. Hij heeft zich voorgenomen zijn eigen kinderen een liefdevollere opvoeding te geven, maar betwijfelt of dit is gelukt. Willem (66) vraagt zich af waarom zijn zoon zijn atelier nog nooit heeft bezocht. Zijn het zijn sombere schilderijen of is er nog een andere reden? Ned.2, 21.20-23.00u.

amusement

My story. Eerste deel van een vijfdelig programma waarin wordt gezocht naar het opmerkelijkste waargebeurde verhaal in Groot-Brittannië. In elke uitzending komen er drie kandidaten aan bod. BBC 1, 23.35-0.05u.

kunst & cultuur

Opium. Presentator Cornald Maas bespreekt met gasten de culturele agenda. Over de rock ‘n roll van Queen in de musical We Will Rock You; de eerste film van Johan Timmers: Vreemd bloed, naar een scenario van Maria Goos en de nieuwste cd van muzikant Ernst Jansz waarvoor hij teksten van Bob Dylan vertaalde. Ned.2, 20.50-21.20u.

Close up: De Bonny & Clyde van de kunst: Tinguely en De Saint Phalle. Documentaire over Jean Tinguely (1925-1991) en Niki de St. Phalle (1920-2002), niet alleen collega-kunstenaars, maar ook geliefden. Ned.2, 23.00-23.55u.

Close up: Het meesterwerk van Jean Tinguely. Franse documentaire over het meesterwerk van Jean Tinguely: het enorme kunstwerk De Cycloop in een park net buiten Parijs, waar hij met andere kunstenaars twintig jaar aan werkte. Ned.2, 23.55-0.55u.

muziek

Mercury Prize 2010. Jools Holland en Lauren Laverne presenteren de verkiezing van het muziekalbum van het jaar. Met clips van alle twaalf genomineerde Britse en Ierse bands, waaronder Biffy Clyro, Dizzee Rascal, I am Kloot, Paul Weller, Corinne Bailey Rae, The XX, Villagers, Kit Downes Trio, Foals, Laura Marling, Wild Beasts en Mumford and Sons. BBC 2, 23.00-23.30u en 0.20-1.25u.

documentaire

Age of Terror. Tweede aflevering van een vierdelige serie over terrorisme. De aflevering 10 Days of terror toont hoe het IRA zichzelf ongeloofwaardig maakte met een terreurdaad in het Noord-Ierse stadje Enniskillen. Daar kwamen bij een bomaanslag op 8 november 1987 elf mensen om. De aanslag werd aangegrepen door Gary Adams om de Republikeinse Beweging over te halen tot een politiek compromis met de Britten. Zo begon het vredesproces dat zijn beslag zou krijgen in de akkoorden van 2007. Canvas, 22.15-23.05u.

sport

EK 2012 kwalificatie Nederland - Finland. Rechtstreeks verslag van de kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Finland, om 22.20 gevolgd door De derde helft, een nabeschouwing, gepresenteerd door Jan Joost van Gangelen. SBS, 19.55-23.00u.

Sportschau live: Duitsland - Azerbeidjan. Verslag van de kwalificatiewedstrijd, onderbroken, om 21.20u., door Tagesthemen. ARD, 20.15-23.05u.