Voor de derde keer de Tweede Kamer in

Limburger en ex-militair Raymond Knops, 23ste op de CDA-kieslijst, komt toch terug in het parlement.

R.W. Raymond Knops van het CDA Dijkstra bv.

Raymond Knops komt vandaag voor de derde keer in de Tweede Kamer. De CDA-parlementariër vult de zetel die Ab Klink achterlaat door zijn besluit de Kamer te verlaten.

Knops (38) komt uit Limburg, net als fractiegenoten Maxime Verhagen en Ger Koopmans, en was eerder defensiewoordvoerder in de Tweede Kamer. Hij is beroepsmilitair geweest en wethouder van Horst aan de Maas. Knops is reserve-luitentant-kolonel bij de Koninklijke Luchtmacht en voorzitter van de Limburgse bond van muziekgezelschappen.

Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet typeerde Knops deze zomer bij zijn vertrek als een man van „no nonsense, rechtdoorzee.” Zij loofde zijn „korte en krachtige” inbreng, vaak doorspekt met „een prettige, droge humor”.

Kamerlid Angelien Eijsink (PvdA) prijst de internationale blik die Knops heeft. Zij reist vaak met hem samen naar het NAVO-parlement. Volgens haar behoort Knops tot de rechterflank van het CDA.

In april 2009 keerde Knops zich tegen staatssecretaris Jack de Vries (CDA, Defensie) in de discussie over legerimam Ali Eddaoudi. Omstreden uitlatingen van de legerimam waren voor de CDA-fractie reden om te vragen de benoeming van Eddaoudi tot islamitisch geestelijk verzorger bij Defensie terug te draaien. De Vries weigerde dat.

Knops debuteerde in oktober 2005 in het parlement en verliet het ruim een jaar later, na de verkiezingen door de val van het kabinet-Balkenende III. In maart 2007 kwam hij als nummer 45 op de kieslijst opnieuw in de Kamer doordat sommige fractieleden tot het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie toetraden. Als nummer 23 werd hij in juni net niet herkozen.