Varley vertrekt bij Barclays

Barclays Plc Chief Executive John Varley makes his way from the U.S. Bankruptcy Court in New York June 22, 2010. Barclays Plc's top two executives, including Varley, will tell a New York court this week that the British bank did not receive an unfair windfall from a deal for parts of Lehman Brothers in a case that shows the need for banks to draw up "living wills." REUTERS/Lily Bowers (UNITED STATES - Tags: BUSINESS) REUTERS

De man die bijna topman werd van ABN Amro stapt op. De Brit John Varley zal volgend jaar op 31 maart aftreden als bestuursvoorzitter van de Britse bank Barclays.

Topman van ABN Amro werd hij dus niet. De overname van de Nederlandse bank mislukte in 2007 na een harde strijd met het bankenconsortium dat ABN Amro opkocht en opsplitste.

Varley zal er niet erg rouwig om zijn geweest. De 54-jarige werd al snel na het mislopen van ABN Amro geconfronteerd met de gevolgen van de kredietcrisis. De bank uit Londen doorstond deze redelijk, mede doordat ze geen dure Nederlandse bank had gekocht. Ze hoefde niet aan te kloppen bij de overheid. De rivaal die een groot deel van ABN Amro kocht – Royal Bank of Scotland – moest dat wel en is nu nog altijd grotendeels in handen van de Britse overheid. Varley moest overigens wel geld ophalen om de bank overeind te houden, waardoor onder meer het staatsinvesteringsfonds uit Qatar een flink belang in Barclays kreeg.

Maar Varley overleefde het allemaal, inclusief de harde klappen die de bank uiteindelijk – net als vrijwel alle andere banken – kreeg door de crisis. Maar het tij is gekeerd en Barclays maakt weer winst. Varley toonde dat hij oog heeft voor het maatschappelijke sentiment door ondanks deze winst af te zien van zijn gehele bonus over 2009. Vorig jaar omschreef de Britse krant The Guardianhem nog als „het acceptabele, of het minst onacceptabele, gezicht van de Britse bancaire sector”. Deze naam kreeg hij onder meer omdat de kalm overkomende bankier, die graag wandelt en vist, als eerste Britse bankentopman excuses maakte voor de chaos die de crisis veroorzaakte.

Zijn afscheid lijkt nu zelfgekozen. De man die vrijwel zijn gehele werkzame leven doorbracht bij Barclays – hij begon bij de bank in 1982 – stelde vanmorgen dat hij altijd al van plan was om te stoppen als bestuursvoorzitter op zijn 55ste. Hij bereikt deze leeftijd in april. Varley is dan zeven jaar topman geweest.

Zijn opvolger is de 59-jarige Bob Diamond. De Amerikaan is nu directeur van Barclays Capital, de investeringsbank van Barclays. Diamond is één van de best betaalde bankiers ter wereld, waardoor de Amerikaan de laatste jaren een omstreden figuur werd.