Sikkelduinen bij de noordpool op Mars

Arizona, 7 sept. De plaat heeft de schoonheid van een lavalamp. Of van vloeistofprojecties uit de jaren 60. Maar de korrelige structuur verraadt dat het hier om iets anders gaat: deze (bijgekleurde) foto toont zandduinen bij de noordpool van de planeet Mars. De 'sikkelduinen' zijn slordig aaneengeregen en moeten zijn ontstaan in een ingewikkeld spel tussen zand en wind. De deze week vrijgegeven opname werd gemaakt met de HiRISE-camera van de Amerikaanse Mars Reconnaissance Orbiter die sinds 2006 rond Mars scheert. Foto NASA This image provided by NASA Wednesday Sept. 1, 2010 shows sand dunes near the North pole of Mars where the landscape is dominated by sand dunes forming a massive erg (sand sea), much like parts of the Sahara Desert on Earth. In parts of the erg, sand is abundant and covers the entire surface. Here near the edge, sand is in shorter supply and the dunes are separated by areas of lighter-toned soil. The image was taken by the HiRISE camera on the Mars Reconnaissance Orbiter. (AP Photo/NASA) AP