Schrijver Carey maakt kans op derde Booker

De Australiër Peter Carey maakt kans om voor de derde keer de Man Booker Prize te winnen, de meest prestigieuze Britse literaire onderscheiding. Carey won de prijs ook al in 1988 en 2001. Zijn historische roman Parot and Oliver in America werd vanochtend door de jury genomineerd voor de prijs.

De jury nomineerde verder Room van Emma Donoghue, In a Strange Room van Damon Galgut, The Finkler Question van Howard Jacobson, The Long Song van Andrea Levy en C van Tom McCarthy voor de prijs. De zes boeken werden gekozen uit een longlist van 138 . De winnaar wordt op 12 oktober bekendgemaakt, en krijgt 50.000 pond en kan er op rekenen dat zijn verkoop fors zal stijgen.

De prijs werd vorig jaar gewonnen door de Britse schrijfster Hillary Mantel voor haar roman Wolf Hall, dat vervolgens alleen al in Groot-Brittannië ruim een half miljoen keer werd verkocht.

Mocht Carey (67) winnen dan zou hij de eerste zijn die de prijs voor de derde keer wint. In 1988 kreeg hij de Man Booker Prize voor Oscar and Lucinda en in 2001 voor True History of the Kelly Gang, eveneens historische romans. Damut Galgut en Howard Jacobson werden voor eerdere romans ook genomineerd, maar wonnen niet.

Verrassend is dat David Mitchell niet genomineerd is met zijn uitstekend ontvangen roman The Thousand Autumns of Jacob de Zoet.

Juryvoorzitter Andrew Motion van de Booker Prize zei: „We zijn er zeker van dat we boeken hebben gekozen die een rijke verscheidenheid in stijlen en thema’s laten zien – en in elk geval zorgen voor groot leesplezier.” Motion, voormalige Poet Laureate, zat de jury voor waarin verder zitting hadden Rosie Blau van de Financial Times, Deborah Bullvan het Royal Opera House, journalist Tom Sutcliffe en biograaf Frances Wilson.