PVV, VVD en CDA willen toch verder

PVV-leider Geert Wilders wil weer verder onderhandelen over een minderheidsregering van VVD en CDA waaraan zijn partij gedoogsteun geeft. Wilders heeft dat vanmorgen na zijn fractievergadering gezegd. VVD-leider Mark Rutte en CDA-fractieleider Verhagen verklaarden daarna ook verder te willen met de besprekingen die vorige week werden afgebroken.

Nog voor de fractievoorzitters gisteren begonnen aan hun bezoeken aan de koningin maakte CDA’er Ab Klink bekend uit zijn fractie te stappen. Klink was één van de drie dissidenten uit de CDA-fractie die openlijk tegen regeringssamenwerking met de PVV was. Wilders stapte vrijdag uit de formatieonderhandelingen wegens de verdeeldheid binnen het CDA. „Met het vertrek van Klink is het grootste obstakel weggenomen”, aldus Wilders vanmorgen. Deze inzet is niet in lijn met het advies dat hij gisteren aan de koningin heeft uitgebracht. Net als de VVD en het CDA adviseerde hij dat Rutte nu een ‘proeve van een regeerakkoord’ gaat schrijven en vervolgens bekijkt welke partijen kunnen aanschuiven. Een VVD-woordvoerder zei na de uitlatingen van Wilders dat Rutte nu een voorkeur heeft voor een doorstart boven het zelf schrijven van een conceptakkoord.

Aan het begin van de middag was onduidelijk wat er met de kabinetsformatie gaat gebeuren. Koningin Beatrix is nu aan zet, nadat informateur Ivo Opstelten vorige week zijn eindverslag heeft ingediend. Zij moet een nieuwe informateur benoemen. Een Kamermeerderheid van VVD, CDA en PVV adviseerde de koningin gisteren om Rutte dus alleen aan het werk te zetten, maar hun voorkeur is inmiddels veranderd. De Tweede Kamer zou later vanmiddag debatteren over de formatie.

Ab Klink maakte gisteren tot verrassing van CDA-collega’s bekend op te stappen omdat er voor hem na de gebeurtenissen van de afgelopen week „een onwerkbare situatie binnen de CDA-fractie” was ontstaan. Hij stelde in een verklaring: „De basis voor samenwerking – vertrouwen – is aangetast. Daardoor kan ik niet meer met voldoende overtuigingskracht binnen de fractie opereren. En dat gaat ten koste van mijn geloofwaardigheid”, aldus Klink in een verklaring. Klink blijft naar eigen zeggen „met overtuiging” lid van het CDA. Hij blijft ook demissionair minister van VWS tot er een nieuw kabinet is. De twee andere dissidenten, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier, lieten weten niet op te stappen. De katholieke Limburger Raymond Knops vervangt Klink.

Kabinetsformatie: pagina 3