Obama trekt miljardern uit voor banen

De Amerikaanse president Barack Obama wil miljarden uittrekken om nieuwe banen te scheppen en zo het economisch herstel in de VS aan te wakkeren.

Gisteren maakte de president bekend dat het Amerikaanse bedrijfsleven de komende twee jaar een belastingvoordeel van 200 miljard dollar (ruim 156 miljard euro) moet krijgen. Verder presenteerde Obama plannen om de komende zes jaar 50 miljard dollar (39,1 miljard euro) uit te geven aan het herstellen en aanleggen van wegen, spoor en landingsbanen.

Vorige week bleek dat de werkloosheid in de VS is gestegen van 9,5 procent in juli tot 9,6 procent in augustus. Die toename was minder dan verwacht, maar was een bevestiging dat de Amerikaanse economie traag herstelt.

De druk op Obama en de Democraten neemt toe. In november worden er verkiezingen gehouden voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. In de peilingen staan de Democraten er slecht voor. Het wordt Obama en zijn partij verweten dat zij geen grip hebben op de economie. Het infrastructuurplan en de lastenverlichting moeten dus ook gezien worden als verkiezingsboodschap: de Democraten werken wel hard aan een werkgelegenheid.

Vrijwel onmiddellijk lieten Republikeinen blijken dat ze geen heil zien in het voorstel om de Amerikaanse infrastructuur op te knappen. Nog meer steunmaatregelen laten alleen de staatsschuld oplopen, stelde John Boehner, de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden.

De kans dat het initiatief daadwerkelijk wordt uitgevoerd lijkt klein. Als er in het Congres nog voor de verkiezingen over wordt gestemd, is het de vraag of Democraten verwikkeld in een verkiezingsstrijd het plan durven te steunen. Als het voorstel na de verkiezingen wordt behandeld zal Obama waarschijnlijk geen meerderheid meer hebben voor de maatregelen.