Nieuws: Wilders kan aarzelen

Het is een nieuw fenomeen: Geert Wilders die zich bedenkt. Vrijdag was het verzet van drie CDA-fractieleden voor de PVV-leider genoeg om de formatie van een rechts kabinet af te blazen. De brief van Ab Klink had hem alle vertrouwen benomen. De Koningin deze week ging weer luisteren naar haar adviseurs en alle fractieleiders. Maar

Het is een nieuw fenomeen: Geert Wilders die zich bedenkt. Vrijdag was het verzet van drie CDA-fractieleden voor de PVV-leider genoeg om de formatie van een rechts kabinet af te blazen. De brief van Ab Klink had hem alle vertrouwen benomen.

De Koningin deze week ging weer luisteren naar haar adviseurs en alle fractieleiders. Maar voordat zij daar conclusies uit kon trekken, VVD-leider Rutte zijn proeve van een regeerakkoord laten schrijven of een informateur benoemen om de verwarring te inventariseren, zei Wilders dat hij weer door wilde gaan met de rechtse formatie. Rutte slikte zijn alleenschrijfvoorstel subiet in. De Koningin verbijsterd achterlatend voor de tv.

Het enige verschil met vrijdag: CDA-dissident en briefschrijver Ab Klink gaf zijn Kamerzetel op. Zijn twee mededissidenten zeggen dat zij nog steeds bezwaren hebben, ,,die kunnen worden weggenomen”. In het gelid gezet door Maxime Verhagen of wachtend op hun eigen moment van de waarheid? Het Kamerdebat met oud-informateur Opstelten bracht geen helderheid.

Wilders bood niet meer argumenten voor zijn draai dan dat Klink weg was. Die is vervangen door een Limburgse CDA-er van conservatieve snit. Dat betekent: nog steeds geen meerderheid tenzij de andere CDA-dissidenten Ferrier en Koppejan hun steun alsnog aan de rechtse coalitie geven. O ja, en Wilders zag het doembeeld voor zich dat links Nederland zou gaan meeregeren. Maar daar had hij het weekeinde niet voor nodig.

Het kan zijn. Maar het lijkt er vooral op dat Wilders vrijdag impulsief de stekker er uit trok. En daarna door de leden, o nee, die heeft de PVV niet, nou ja, de achterban en misschien zijn fractie op andere gedachten is gebracht. Gouden kans, Geert, niet weglopen, beheers je koudwatervrees.

En toen bedacht hij zich en hapte toe. Voordat CDA en VVD bedenken dat zij de fout van hun leven hebben begaan door hem de kans te geven voluit mee te sturen, met behoud van hagelkanon, zonder te hoeven laten zien dat hij geen ministers kan leveren.

    • Marc Chavannes