Nieuwe watersnood Pakistan

In het zuiden van Pakistan zijn wederom honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen voor overstromingen. De steden Johi en Dadu in de provincie Sindh dreigen onder te lopen door een breuk in een dam. Zo’n 400.000 Pakistanen hebben hun huizen verlaten, bovenop de 2,8 miljoen in Sindh die eerder al ontheemd waren geraakt.

Sinds de dam is gebroken is er een waterloop ontstaan die parallel aan de natuurlijke loop van de Indus richting het zuiden stroomt. Dat water komt terecht in het meer Manchar, maar dat dreigt nu te overstromen. Pogingen van het leger om het gat in de dam te dichten worden gehinderd door hoge waterstanden door nieuwe moessonregens bovenstrooms.

Onder slachtoffers groeien de vermoedens dat politici en grootgrondbezitters de afgelopen weken het water naar de dorpen hebben omgeleid om hun eigen bezittingen te beschermen. Vooral in het zuiden van Punjab en in Sindh zijn kleine boeren voor bijna alles in hun leven afhankelijk van de landeigenaren. In Sindh richt de woede zich bijvoorbeeld tegen minister van Werkgelegenheid Khursheed Shah, wiens land droog bleef terwijl aan de andere oever van de Indus tientallen dorpen overstroomden. Die inwoners beschuldigen Shah ervan de dijken aan hun oever te hebben laten doorsteken.

Uit de zuidwestelijke provincie Baluchistan komen aantijgingen dat het bestuur van Sindh water heeft omgeleid om de stad Jacobabad en een nabijgelegen luchtmachtbasis te redden. Als gevolg daarvan zouden de velden en dorpen van een miljoen inwoners van Baluchistan zijn ondergelopen.

In Punjab is het gerechtshof in opdracht van het provinciebestuur een onderzoek begonnen naar twee families met grote landerijen. De Khosa’s en Hanjra’s zouden de waterbeheerders hebben overgehaald om de dijken rond hun land niet door te steken, waardoor de stad Muzaffargarh overstroomde. Lokale inwoners verwachten weinig van het onderzoek omdat de familie Khosa nauwe banden heeft met de eerste minister van Punjab, Shabaz Sharif, tevens broer van oud-premier Nawaz Sharif. (BBC, AP)