Nederland zonder WK-aanvalstrio

Oranje treedt vanavond zonder de spitsen Robben, Van Persie en Kuijt aan tegen Finland. Het geplande afscheid van Van Bronckhorst is uitgesteld.

Het Nederlands elftal speelt vanavond zonder de voorhoede van het WK voetbal in Zuid-Afrika tegen Finland. Arjen Robben, Robin van Persie en Dirk Kuijt, die na een mislukte omhaal op de training voor weken is uitgeschakeld, ontbreken vanwege blessures bij het EK kwalificatieduel. De Rotterdamse Kuip zal waarschijnlijk slechts voor de helft zijn gevuld.

Het was tegen Hongarije in de 86ste minuut van de uitzwaaiwedstrijd van Oranje op weg naar Zuid-Afrika, toen Robben bij een poging een hakbal te geven een blessure opliep. De opluchting was groot nadat in het Rotterdamse Erasmusziekenhuis slechts een scheurtje in een hamstring van zijn linkerbeen werd geconstateerd. Robben revalideerde opmerkelijk snel bij fysiotherapeut Dick van Toorn en voegde zich later bij de selectie in Zuid-Afrika. Robben speelde op het WK vijf wedstrijden inclusief de finale.

De aanvaller van Bayern München verdrong daar naar eigen zeggen meerdere keren de pijn. „Ik voelde twee tot drie keer pijn in mijn hamstring en dacht: ‘Oh, dit gaat mis’. Maar in een roes ging ik maar door en door en door. De pijn trok weg. Als je kop sterk is, kan je wel wat pijn hebben”, zo stelde Robben twee dagen na Nederland-Brazilië in een interview met NRC Handelsblad.

Tot grote onvrede van Bayern bleek Robben na zijn vakantie bij terugkomst in Duitsland nog steeds problemen te hebben in de bovenbeenspier. Robben kwam na het WK niet meer in actie en is waarschijnlijk dit kalenderjaar niet meer inzetbaar bij zijn Duitse werkgever. Gisteravond maakte het tv-programma Studio Sport bekend dat de vleugelspeler van Bayern München niet één maar twee spierscheuringen zou hebben opgelopen. Een tweede, grotere scheuring zou KNVB-arts Gert-Jan Goudswaard op de mri-scan over het hoofd hebben gezien.

Artsen van Bayern München trokken na het zien van de foto’s de conclusie dat Robben nooit actief had mogen zijn in Zuid-Afrika vanwege de tweede spierscheuring. De medische staf van de voetbalbond ontkent deze aantijging en zegt dat te kunnen aantonen. De KNVB zou een onafhankelijk onderzoek aandurven. Zaterdag reist een delegatie van de KNVB met directeur Bert van Oostveen, diens voorganger Henk Kesler en Goudswaard naar Zuid-Duitsland om de kwestie te bespreken.

Kuijt raakte gisteren tijdens een besloten training van het Nederlands elftal geblesseerd aan zijn schouder en is een aantal weken uitgeschakeld. De voetballer van Liverpool blesseerde zichzelf bij een omhaal in het stadion van ADO Den Haag. „Dat doet Dirk wel vaker, maar dit keer ging het verkeerd”, aldus bondscoach Bert van Marwijk. Kuijt stapte gistermiddag al op het vliegtuig naar Engeland. Centrumspits Robin van Persie haakte al eerder af met een enkelblessure.

Van Marwijk kan ook niet beschikken over verdediger Khalid Boulahrouz. Hij kreeg last van zijn lies toen hij aan het einde van de training nog een keer extra op doel schoot. De speler van VfB Stuttgart geldt als vervanger van rechtsback Gregory van der Wiel.

Van Marwijk vreest de komende maanden nog meer blessuregevallen bij zijn spelers. „Van zo’n loodzwaar jaar ga je in de loop van dit seizoen last krijgen”, zei de bondscoach volgens persbureau ANP. „Dit kan niet ongestraft blijven. De jongens spelen in zware competities, komen ver in de Champions League en moeten zich direct daarna gaan voorbereiden op het WK. Eigenlijk hebben ze daarna vijf of zes weken vakantie nodig.”

Van Marwijk kwam met een aantal suggesties om die druk te verminderen. „Misschien moet de winterstop nog langer worden of moet je kijken of het aantal landen dat aan zo’n WK meedoet kan worden ingekrompen. De competities in Europa eindigen ook niet allemaal gelijk, wellicht is daar wat aan te doen. Het schema zit zo ongelooflijk vol, je kan nauwelijks schuiven. Daarnaast wordt de druk op de spelers steeds groter, zowel fysiek als mentaal.”

Het geplande afscheid in de Kuip van Giovanni van Bronckhorst gaat vanavond niet door. De gestopte oud-aanvoerder van Oranje heeft vanwege privéredenen om uitstel gevraagd.

    • Erik Oudshoorn
    • Koen Greven