Nederland kort

Verdachte krijgt meer te zeggen over eigen strafdossier

Den Haag. Verdachten krijgen meer te vertellen over het dossier in hun strafproces. De verdachte of zijn of haar advocaat kunnen het Openbaar Ministerie verzoeken informatie aan het procesdossier toe te voegen. De rechter-commissaris gaat daar toezicht op houden. Dit staat in een wetsvoorstel dat demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie (CDA) gisteren bij de Tweede Kamer heeft ingediend. Voor de verdediging van een verdachte is de inhoud van het procesdossier van groot belang en van invloed op het verloop van het onderzoek, licht zijn departement toe. De verdachte heeft er dus baat bij dat alle relevante processtukken zo snel mogelijk worden toegevoegd, aldus het departement. Bestaande regels over de samenstelling van de processtukken zijn verouderd en onvolledig. Op de zitting zijn regelmatig discussies over de inhoud van het procesdossier. (ANP)

Advocatuur boog mee met bezetter in WO II

Door een onzer redacteuren

Den Haag. De advocatuur heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog juridisch hoofdzakelijk meegebogen. Tijdens de bezetting heeft de advocatuur „niet, dan bij hoge uitzondering” door principiële verweren in de rechtszaal afkeer getoond van de Duitse bezetter. Dit blijkt uit de studie Smalle marges van rechtshistoricus Joggli Meihuizen naar het gedrag van de Nederlandse advocatuur. Oorzaak was dat de rechtsstaat na de Duitse inval ophield te bestaan, de bezetter de Joodse rechters ontsloeg en de rechterlijke macht dat accepteerde. De burger in moeilijkheden had van het rechtsbedrijf volgens Meihuizen „weinig of niets” te verwachten. Advocaten pasten zich daarbij aan. Het uitlokken van principiële beslissingen werd als zinloos gezien en tegen het belang van de cliënt. Volgens Meihuizen hebben „veel” advocaten verzet gepleegd, maar dan vooral buiten hun beroep. Ze hielpen Joden met onderduiken, steunden verzetsstrijders en bedreven spionage. Ongeveer 40 van de destijds 1.900 advocaten verloren het leven als gevolg van hun verzet. Naast motieven als vaderland, koningshuis en soms geloof keerden advocaten zich tegen de bezetter uit „weerzin tegen de platvloersheid van de nazi’s”.

Van der Sloot erkent afpersen Holloways

Hilversum. Joran van der Sloot heeft in een interview met misdaadverslaggever John van den Heuvel erkend dat hij de familie van Natalee Holloway heeft afgeperst. Hij is nog steeds verdachte in de zaak rond de verdwijning van het Amerikaanse meisje op Aruba, dat sinds 30 mei 2005 onvindbaar is. „Ik wilde de familie van Natalee een hak zetten. Haar ouders maken me al vijf jaar het leven zuur”, lichtte Van der Sloot zijn daad toe. Van den Heuvel had voor televisiezender RTL4 een interview met Van der Sloot, die nu in Peru in een gevangenis zit op verdenking van de moord op de Peruaanse Stephany Flores. Hij zou haar op 30 mei in zijn hotelkamer in Lima hebben vermoord. (ANP)

Centrum psychiatrie en zwangerschap

ROTTERDAM. Een op de tien vrouwen heeft tijdens de zwangerschap psychische hulp nodig. Psychische problemen kunnen de ontwikkeling van de baby ongunstig beïnvloeden. Het Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap, dat donderdag de deuren opent, wil de zorg voor deze vrouwen en hun kinderen verbeteren. Dit maakte het Erasmus Medisch Centrum, initiatiefnemer van het kenniscentrum, gisteren bekend. Psychische problemen worden tijdens de zwangerschap of na de bevalling heel vaak niet herkend. Meestal overkomt het vrouwen die al eerder in hun leven mentale problemen hebben gehad. Bij het krijgen van een kind kunnen die terugkomen of verergeren. Maar ook mensen die niet eerder psychische problemen hebben gehad, kunnen er tijdens de zwangerschap mee te maken krijgen. Psychiaters, verloskundigen, huisartsen en verpleegkundigen willen deze vrouwen en hun naasten helpen door met elkaar samen te werken. Door kennis uit te wisselen, kunnen ze eerder de problemen signaleren en die sneller behandelen. Samen kunnen ze beslissen over bijvoorbeeld het wel of niet doorgaan met psychiatrische medicatie tijdens de zwangerschap. (ANP)

‘Valiumverkrachter’ is nu in Polen actief

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De eerder in Nederland veroordeelde ‘valiumverkrachter’ Johan S. zou nu in Polen actief zijn zo schrijft de Poolse krant Glos Wielkopolski dit weekeinde. De Nederlander zou zich daar uitgeven voor een Amsterdamse student die vrouwen zoekt om hem te helpen met zijn promotieonderzoek. De 28-jarige man is sinds enkele maanden weer vrij na een tijd in de gevangenis te hebben gezeten. De naam valiumverkrachter kreeg hij omdat hij zijn slachtoffers met een verdovend middel bedwelmde en zich daarna met geweld aan hen vergreep. De advocaat van S., Bas Martens, erkent in de Telegraaf dat zijn cliënt naar Polen is uitgeweken. Hij ontkent echter dat hij daar vrouwen zou benaderen met de bedoeling die te verkrachten. „Toen hij in 2006 gevangen werd gezet, was S. bezig met zijn proefschrift. Hij wil daarmee verder gaan. In Polen doet hij onderzoek voor dit proefschrift. Hij is daarbij zeker niet op zoek naar dames, zoals nu wordt gesuggereerd”, aldus Martens.

Veel agressie tegen lokale politici

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Ongeveer de helft van alle burgemeesters en wethouders heeft te maken met geweld en agressie. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken, zo meldt de NOS op haar website. Onder raadsleden zegt ruim een kwart er slachtoffer van te zijn geweest. In het verleden is vaker onderzocht hoe vaak lokale politici werden bedreigd of uitgescholden, maar nu is dit voor het eerst op grote schaal gedaan. De meeste incidenten betreffen verbale agressie, waarbij een politicus wordt uitgescholden of bedreigd. Burgemeesters stappen van alle lokale politici het vaakst naar de politie om aangifte te doen.