Moord kan migrant nationaliteit kosten

De Franse president Nicolas Sarkozy zet zijn plannen door om genaturaliseerde Fransen die een politieagent vermoorden of een poging daartoe doen de Franse nationaliteit te ontnemen. Een voorstel voor een soortgelijke sanctie tegen ‘nieuwe’ Fransen die zich bezondigen aan polygamie laat hij echter vallen, zo liet de president gisteren weten.

Beide voorstellen passen in een reeks beperkende maatregelen voor immigranten, waarmee Sarkozy zich de laatste maanden probeert te onderscheiden. Daartoe behoort ook het omstreden besluit een groep Roma (zigeuners), die uit Bulgarije en Roemenië afkomstig was, het land uit te zetten. Zowel de Europese Unie als de Katholieke Kerk heeft kritiek op die stap geuit. Ook tienduizenden Fransen demonstreerden afgelopen zaterdag om hun afkeer van de uitzetting te betuigen.

De president besprak de afgelopen dagen de voorstellen over speciale sancties tegen genaturaliseerde Fransen uitvoerig met premier François Fillon en betrokken ministers. Het voorstel tot het intrekken van de Franse nationaliteit in het geval van moord op een politieman of op een andere publieke functionaris raakt overigens alleen genaturaliseerde Fransen die hun paspoort minder dan tien jaar hebben.

De regering gaf echter bij nader inzien haar voorstel over polygamie op. Dat was afkomstig van minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux. Deze wenste tevens dat er harder zou worden opgetreden tegen genaturaliseerde Fransen die frauderen met uitkeringen. Op het laatste punt wil de regering wel degelijk voet bij stuk houden, bleek gisteren.

Sarkozy en Fillon zullen hun voorstellen in de vorm van een nieuwe immigratiewet gieten, die naar verwachting later deze maand bij het parlement wordt ingediend. (AFP, AP)