'Michel Houellebecq plagieert Wikipedia'

Michel Houellebecq was al beschuldigd van racisme, islamofobie, seksisme en algemeen cynisme, en nu is de Franse schrijver ook nog beschuldigd van het plagiëren van Wikipedia.

Volgens het webmagazine Slate.fr plagieerde hij in zijn nieuwe roman La carte et le territoire lemma’s over de huisvlieg, de stad Beauvais en over de politicus Frédéric Nihous van de boerenpartij Chasse, Pêche, Nature, Traditions (‘Jagen, Vissen, Natuur, Tradities’). Ook gebruikte hij de omschrijving van de functie van politiecommissaris van de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een hotelier in de roman beschrijft zijn hotel in de lyrische termen van website Chateaux & Hotel Collection: „De hammam van wit marmer die maar tot één conclusie leidt: hier is het leven mooi.”

In Frankrijk is beroering ontstaan over de kwestie. Verdedigers van de schrijvers stellen dat dit geen gevallen van plagiaat zijn, maar van pastiche.

La carte et le territoire (De kaart en het landschap), dat morgen uitkomt, gaat over een kunstenaar die het platteland verheerlijkt, gesponsord door de Michelingids. Uitgeverij De Arbeiderspers onderhandelt nog over de rechten voor de Nederlandse vertaling.

Zie vrijdag de recensie in Boeken