Met bakken de hemel uit

Rotterdam. Zestigduizend kubieke meter. Zestig miljoen liter. De inhoud van 1.000 wedstrijdzwembaden van elk 25 bij 15 meter. En dat dan per seconde. Dat is een hele hoop water. Het stroomt uit de Nagarjuna Sagar-dam in Zuid-India. De sluizen van de dam werden zaterdag door de Indiase minister van Irrigatie geopend, meldt de krant The Times of India. Het overtollige water wordt afgevoerd naar zee. De moessonregens, die het land doorgans van juni tot september teisteren, zorgden ervoor dat het waterniveau in het stuwmeer zorgwekkend hoog kwam te staan. Vooral vorige week kwam het water daar met bakken uit de hemel. Was het waterpeil in dezelfde periode in 2009 nog 153 meter, in het weekend stond het water tot 177 meter op de meetlat. De Indiërs zien de Nagarjuna Sagar-dam als de "tempel van het moderne India", is te lezen op de gezamenlijke website van de dam en het ernaastgelegen eeuwenoude boeddhistische complex (nagarjunasagar.com). De Nagarjunadam is 124 meter hoog, 1 kilometer lang en telt 26 sluizen. Het bouwwerk werd in 1966 afgerond en was India's eerste project om elektriciteit op te wekken uit waterkracht. REFILE -CLARIFYING CUSEC An official points to check the level of water in the Krishna river after they opened the gates of Nagarjuna Sagar dam in Nalgonda district in the southern Indian state of Andhra Pradesh September 5, 2010. Authorities released 200,000 cusec (cubic feet per second) after the level of water increased in Nagarjuna Sagar dam due to monsoon rains, an official said. Picture taken September 5, 2010. REUTERS/Krishnendu Halder (INDIA - Tags: ENVIRONMENT SOCIETY IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Zestigduizend kubieke meter. Zestig miljoen liter. De inhoud van 1.000 wedstrijdzwembaden van elk 25 bij 15 meter. En dat dan per seconde. Dat is een hele hoop water.

Het stroomt uit de Nagarjuna Sagar-dam in Zuid-India. De sluizen van de dam werden zaterdag door de Indiase minister van Irrigatie geopend, meldt de krant The Times of India. Het overtollige water wordt afgevoerd naar zee.

De moessonregens, die het land doorgaans van juni tot september teisteren, zorgden ervoor dat het waterniveau in het stuwmeer zorgwekkend hoog kwam te staan. Vooral vorige week kwam het water daar met bakken uit de hemel.

Was het waterpeil in dezelfde periode in 2009 nog 153 meter, in het weekend stond het water tot 177 meter op de meetlat.

De Indiërs zien de Nagarjuna Sagar-dam als de „tempel van het moderne India”, is te lezen op de gezamenlijke website van de dam en het ernaastgelegen eeuwenoude boeddhistische complex (nagarjunasagar.com).

De Nagarjunadam is 124 meter hoog, 1 kilometer lang en telt 26 sluizen. Het bouwwerk werd in 1966 afgerond en was India’s eerste project om elektriciteit op te wekken uit waterkracht.