mensen

Franca Treur heeft de Selexyz Debuutprijs 2010 gewonnen met haar roman Dorsvloer vol confetti. Dat heeft de organisatie gisteren in Amsterdam bekendgemaakt tijdens Manuscripta, de opening van het nieuwe boekenseizoen. Volgens de jury is het debuut een „uitzonderlijke, tijdloze roman” en is Treur (31) „een schrijfster in hart en nieren”. (ANP)

En er was meer goed nieuws voor Treur, want Dorsvloer vol Confetti staat ook op de tiplijst van 25 boeken voor de prestigieuze AKO Literatuurprijs. Daarnaast is het boek genomineerd voor de NS Publieksprijs. Op de tiplijst voor de AKO staan verder onder meer Bernhard (door Annejet van der Zijl), Zoete mond (Thomas Rosenboom), Een soort familie (Kees van Beijnum) en Mama Tandoori (Ernest van der Kwast). De jury, onder voorzitterschap van Femke Halsema, gaat uit deze tiplijst een selectie maken van maximaal zes titels. Op 8 november wordt de winnaar bekend. De winnaar krijgt 50.000 euro en een sculptuur. (ANP)

De Amerikaanse rock-’n-roll-legende Jerry Lee Lewis geeft op dinsdag 9 november in de Heineken Music Hall in Amsterdam een concert in Nederland. Lewis wordt deze maand 75 jaar en treedt nog steeds op. Deze week brengt hij zijn nieuwe album Mean Old Men uit. Op dit album staan duetten met Keith Richards, Sheryl Crow, Tim McGraw en Eric Clapton. Jerry Lee Lewis brak eind jaren vijftig door met de hit Whole Lotta Shakin’ Goin On. De kaartverkoop begint vrijdag.