Kort nieuws Kunst

Eminem wint zaak over online-rechten op zijn muziek

SAN FRANCISCO, 7 sept. Rapper Eminem heeft recht op de helft van de inkomsten uit de online-verkoop van zijn muziek. Dat is het oordeel van een Amerikaanse rechter in een beroepszaak tegen platenmaatschappij Universal. De beslissing kan grote gevolgen hebben voor de muziekwereld. Als de digitale rechten in de contracten niet geregeld zijn, houden platenmaatschappijen vaak het grootste deel. Eminem kreeg 12 procent, het zelfde percentage als bij zijn fysieke albums. De rechter vindt dat beide partijen recht hebben op de helft van de digitale inkomsten, zoals ook bij Apple’s iTunes. (AP)

M-Lab krijgt prijs van theatercritici

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 7 sept. Experimenteel musicaltheater M-Lab uit Amsterdam-Noord krijgt de Prijs van de Kritiek. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Kring van Nederlandse Theatercritici (KNT). In zijn ‘laboratorium’ probeert oprichter en librettist Koen van Dijk nieuwe musicals uit, en tracht hij een groter publiek te vinden voor minder bekende musicals, zoals die van Stephen Sondheim. Twee van de M-Lab-producties gaan dit seizoen op tournee: Urineown en Into the Woods.

Hans van Wulften wint stripprijs

AMSTERDAM, 7 sept. De P. Hans Frankfurtherprijs 2009, een belangrijke Nederlandse stripprijs, gaat naar Ger van Wulften. Dat heeft Het Stripschap bekendgemaakt. Van Wulften was veertig jaar geleden grafisch ontwerper voor het stripweekblad Pep en later voor Eppo en Stripkoerier. Hij gaf als uitgever nieuw talent als Gerrit de Jager en Hein de Kort een podium. Nu geeft hij de cartoons van Gregorius Nekschot uit. (ANP)

Debuutprijs Treur

Door onze kunstredactie

amsterdam, 6 sept. Franca Treur heeft met haar roman Dorsvloer vol confetti de Selexyz Debuutprijs (10.000 euro) gewonnen, zo is gisteren bekendgemaakt op de slotdag van boekenfestival Manuscripta. De jury noemt het boek van Treur, dat zich afspeelt in een Zeeuws boerengezin, „een debuut dat in niets onder hoeft te doen voor een roman van een rijpere schrijver.”