Kort nieuws Economie

Philips verkoopt restbelang in NXP

Amsterdam, 7 sept. Elektronicaconcern Philips heeft zijn resterende belang in de voormalige chipdochter NXP verkocht. Het Britse pensioenfonds van Philips neemt het belang over, zo maakte het concern vandaag bekend. De verkoop levert Philips 140 miljoen euro op. Philips stort 350 miljoen euro in de kas van het Britse pensioenfonds. Deze transactie heeft geen effect op de resultaten van Philips, aldus het concern. Met dit geld zal het pensioenfonds het belang van Philips in NXP kopen. In het derde kwartaal zal de winst die Philips behaalt uit de verkoop van het belang worden opgenomen in de resultaten. (ANP)

Shell verkoopt Zweedse activiteit

Helsinki, 7 sept. Oliemaatschappij Shell voert exclusieve onderhandelingen met het Finse energiebedrijf St1 over de verkoop van de Zweedse raffinageactiviteiten. Dat hebben de twee bedrijven gisteren bekendgemaakt. Financiële details zijn niet onthuld, maar de desbetreffende raffinaderij in Gotenburg is met een productiecapaciteit van 78.000 vaten ruwe olie per dag relatief klein. Shell wil ongeveer 15 procent van zijn raffinaderijen verkopen omdat de winstmarges bij deze activiteiten naar verwachting nog lange tijd zwak blijven. (ANP)

Miljoenen geëist van Heineken

Groningen, 7 sept. De Groningse horeca-exploitant Plassania eist 5,2 miljoen euro van bierbrouwer Heineken. Dat doet de Amsterdamse advocaat Oscar Hammerstein in een kort geding dat morgen dient voor de rechtbank in Groningen. Volgens Hammerstein heeft Heineken een huurachterstand aan Plassania die zo snel mogelijk voldaan moet worden, zo maakte hij vandaag bekend. Plassania beheert horecapanden van de onlangs overleden Groningse horecamagnaat Sjoerd Kooistra. (ANP)