Kort nieuws Economie

Uitzendbureaus blijven profiteren van het herstel

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 7 sept. Uitzendbureaus blijven profiteren van het lichte economische herstel: voor de vierde maand op rij groeide het aantal uitzenduren. Volgens brancheorganisatie ABU, dat de nieuwe cijfers vandaag publiceerde, nam het aantal uitzenduren met 5 procent toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, de totale omzet in de branche steeg met 4 procent. De groei geldt vooralsnog alleen voor de industriële en de technische sector. Het aantal uitzenduren in de industrie steeg met 14 procent, in de technische sector met 10 procent. De administratieve sector profiteert nog niet van het herstel en kampt met een daling van 7 procent ten opzichte van vorig jaar.

Leterme komt niet in Fortis-proces

Utrecht, 7 sept. De Belgische demissionair premier Yves Leterme is niet van plan voor de Nederlandse rechter te getuigen over de gang van zaken rond de nationalisatie van delen van financieel concern Fortis. Dit zei advocaat Adriaan de Gier die een groep gedupeerde Fortis-beleggers vertegenwoordigt, vandaag. Omdat Leterme in België woont, kan de Nederlandse rechter hem niet dwingen te komen. Mogelijk zal hij daarom voor een speciale commissie in België gehoord moeten worden, aldus de advocaat. De Gier zei verder dat een aantal Nederlandse kopstukken heeft laten weten wel te getuigen. Het gaat onder anderen om minister-president Jan Peter Balkenende, oud-minister van Financiën Wouter Bos en de president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink. (ANP)

Plan voor bouw van kerncentrale

Den Bosch, 7 sept. Energy Resource Holding (ERH) wil een tweede kerncentrale bouwen bij Borssele. ERH is in handen van de voormalige aandeelhouders van energiebedrijf Essent: zes provincies en een aantal gemeenten. ERH heeft vandaag het ministerie van VROM op de hoogte gesteld van het voornemen tot de bouw van een tweede kerncentrale. Vorig jaar maakte het Zeeuwse nutsbedrijf Delta al soortgelijke plannen bekend. (ANP)

Minder passagiers bij Air France-KLM

Parijs, 7 sept. Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft in augustus 0,8 procent minder passagiers vervoerd dan een jaar eerder. In totaal stapten vorige maand 6,5 miljoen mensen aan boord van een toestel van Air France-KLM. Dat werd vandaag bekendgemaakt. De bezettingsgraad in de verkeersvliegtuigen van Air France-KLM zwakte licht af tot 84,5 procent. (ANP)