Kort nieuws Buitenland

IAEA: Iran hindert inspectie nucleair programma

Wenen, 7 sept. In zijn nieuwste rapport over het nucleaire programma van Iran heeft het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) Teherans gebrek aan medewerking gekritiseerd. Dat werd gisteren in Wenen bekend. Het betreft het Iraanse besluit van juni om twee IAEA-inspecteurs niet meer tot zijn nucleaire installaties toe te laten. De bewuste inspecteurs hadden eerder wat zij omschreven als ‘niet-aangegeven nucleaire experimenten’ aan de kaak gesteld. Volgens Teheran was hun melding onjuist. Het IAEA klaagt dat het weren van ervaren inspecteurs het inspectieproces hindert. Westerse landen vrezen dat Iran werkt aan een kernwapen. Teheran zegt dat zijn nucleaire programma bedoeld is voor energievoorziening. (AFP, AP)

Grieks kabinet sterk gewijzigd

Athene, 7 sept. De Griekse premier George Papandreou heeft gisteren zijn kabinet ingrijpend gewijzigd, in een poging kiezers gunstig te stemmen die boos zijn over strenge bezuinigingsmaatregelen. De ministers van Ontwikkeling, Arbeid en Gezondheidszorg werden ontslagen. Ze werden vervangen door prominente leden van Papandreou’s partij die in vorige socialistische kabinetten hebben gediend en meer steun genieten van tegenstanders van de bezuiniging. Minister van Financiën George Papaconstantinou bleef wel aan. Dat wordt gezien als een teken dat Papandreou niet van plan is van zijn bezuinigingsprogramma af te wijken. (AP)

Raad van Duisburg doet moreel appèl

Duisburg, 7 sept. De gemeenteraad van Duisburg heeft gisteren een dringend beroep gedaan op burgemeester Adolf Sauerland om af te treden. De burgemeester ligt zwaar onder vuur sinds de Love Parade, een massale danceparty waarbij op 24 juli 21 mensen in het gedrang omkwamen. Sauerland, die weigert op te stappen, wordt medeverantwoordelijk gehouden voor de falende organisatie en de manier waarop de autoriteiten hebben gereageerd. Op 13 september wordt er gestemd over een motie van wantrouwen. Maar de tweederde meerderheid die daarvoor nodig lijkt te ontbreken omdat zijn eigen partij, de CDU, en ook de Groenen tegen de motie zullen stemmen. (Reuters)

Militair akkoord Rusland-Israël

Moskou, 7 sept. Rusland en Israël hebben gisteren een nieuw militair samenwerkingsakkoord getekend. Details werden niet bekendgemaakt maar volgens de Russische minister van Defensie Anatoli Serdjoekov zal Rusland nieuwe aankopen gaan doen van Israëlische wapens en militaire technologie. Volgens Serdjoekov, die in Moskou sprak met zijn Israëlische collega Ehud Barak, heeft Rusland recentelijk twaalf onbemande verkenningsvliegtuigjes (UAV’s) gekocht van Israël. Rusland en Israël ruzieden de afgelopen jaren over de geplande verkoop van Russische S-300 luchtverdedigingsraketten aan Iran. Volgens Rusland zijn die nog niet geleverd. (AP, Reuters)

Dodental hoger in Mozambique

Maputo, 7 sept. Het dodental als gevolg van de staatprotesten tegen hoge voedselprijzen vorige week in Mozambique is bijgesteld naar dertien. Dat hebben de autoriteiten gisteren bekendgemaakt. Het dodental stond op zeven. Ruim vierhonderd mensen raakten gewond. Ruim honderdveertig mensen zijn volgens de autoriteiten gearresteerd, onder andere voor het per sms oproepen tot geweld. De rellen braken vorige week woensdag uit in reactie op een prijsstijging van ongeveer 30 procent voor brood. (AFP, BBC)

‘Petraeus wil 2.000 militairen extra’

Brussel, 7 sept. David Petraeus, de commandant van de internationale troepen in Afghanistan, heeft de NAVO 2.000 extra militairen gevraagd. Dat zeggen anonieme bronnen in Brussel. De 2.000 man moeten voor ongeveer de helft bestaan uit instructeurs voor het Afghaanse leger en de politie. Ook moeten er meer explosievenexperts komen om bermbommen onschadelijk te maken. De NAVO is al ruim een jaar op zoek naar 450 legeropleiders. Onlangs stelde de NAVO-missie ISAF vast dat het opleiden van leger en politie langzamer verloopt dan verwacht. (AP)