Kort nieuws Binnenland

Gemeenteraden kandidaatsteden twijfelen over WK

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 7 sept. Binnen de gemeenteraden van de vijf steden die zich kandidaat hebben gesteld voor het WK voetbal in 2018 of 2022 bestaan grote twijfels of de Nederlands-Belgische kandidatuur overeind moet blijven. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Enschede en Heerenveen. De gemeenteraden willen alleen met de kandidatuur instemmen als de overheid harde garanties geeft over het betalen van de kosten. Minister Klink (Sport, CDA) heeft beloofd dat hij met de steden over geld gaat praten, maar pas nadat Nederland en België begin december ook daadwerkelijk zijn aangewezen. De raadsleden vinden dat het dan erg lastig wordt om nog ‘nee’ te zeggen. De kosten zijn op zo’n 476 miljoen euro geraamd, waarbij rekening is gehouden met het feit dat de investeringen na het WK ook geld opleveren.

Onderzoek naar fusie ziekenhuizen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 7 sept. Mededingingsautoriteit NMa en zorgautoriteit NZa gaan de voorgenomen vorming van een holding van ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen en Zorggroep Noorderbreedte (Medisch Centrum Leeuwarden) onderzoeken. De NMa vermoedt dat dit de keuze voor patiënten en zorgverzekeraars verkleint. De NZa stelt dat het nadelig kan zijn voor de toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van de Friese ziekenhuiszorg. Bestuursvoorzitter Wander Blaauw van Zorggroep Noorderbreedte zegt dat hij bekijkt of alle zorg in beide locaties moet worden aangeboden, met name de intensive care en de meest complexe behandelingen. Volgens Blaauw verhoogt de vorming van de holding de kwaliteit van de zorg.

Veel agressie tegen lokale politici

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 7 sept. Ongeveer de helft van alle burgemeesters en wethouders heeft te maken met geweld en agressie. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Onder raadsleden zegt ruim een kwart slachtoffer te zijn geweest van agressie. De meeste incidenten betreffen verbale agressie, waarbij een politicus wordt uitgescholden of bedreigd. Van de lokale politici doen burgemeesters het vaakst aangifte. In het verleden is vaker onderzocht hoe vaak lokale politici werden bedreigd of uitgescholden, nu is dit voor het eerst op grote schaal gedaan.

Advocaat van Iraanse opgepakt

Amsterdam, 7 sept. Nasrin Sotoudeh, de advocaat van de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami, is zaterdag gearresteerd in de Iraanse hoofdstad Teheran. Een week eerder doorzochten autoriteiten haar woning en kantoor. Dat heeft het in Amsterdam gevestigde Iraanse radiostation Zamaneh gemeld. Sotoudeh, een prominente Iraanse mensenrechtenadvocate, wordt beschuldigd van het ondermijnen van de nationale veiligheid en propaganda tegen het regime. Bahrami zit in Iran in de gevangenis op verdenking van staatsgevaarlijke activiteiten. (ANP)

UMC in Nijmegen betaalt studie

Nijmegen, 7 sept. Het Universitaire Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen gaat het collegegeld betalen van studenten verpleegkunde die hun stages in het ziekenhuis lopen en die zonder vertraging studeren. Het UMC heeft gisteren een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). In de nieuwe variant die de HAN met ingang van dit collegejaar aanbiedt, lopen de studenten in de eerste twee jaar van de opleiding al hun stages in het UMC St Radboud. (ANP)