Internationaal kort

In Afghanistan dit jaar 500 westerse militairen gedood

KABUL. Het aantal westerse militairen dat dit jaar in Afghanistan is gedood, is opgelopen tot vijfhonderd. Daarmee lijkt 2010 het bloedigste jaar voor de troepenmacht van de NAVO en de Verenigde Staten te worden. Vorig jaar was een record met 521 doden tot en met december, zo bleek gisteren uit cijfers op de onafhankelijke site icasualties.org. Het vijfhonderdste slachtoffer was een medewerker van de de NAVO-troepenmacht ISAF, die zondag in Oost-Afghanistan is gedood bij een aanval van de Taliban. De strijd in Afghanistan is volgens de NAVO verhevigd doordat het bondgenootschap naar eigen zeggen meer aanvallen doet op de bolwerken van de rebellen. Tot de vijfhonderd doden behoren 328 Amerikanen, 89 Britten en 83 manschappen uit overige landen, onder wie drie Nederlanders. De NAVO en de Verenigde Staten hebben samen ongeveer 150.000 manschappen in Afghanistan. Sinds de inval in Afghanistan in 2001 hebben de bondgenoten 2.068 militairen verloren, van wie 24 uit Nederland. (ANP, Reuters)

Van Rompuy en Barroso ruziën

Door onze correspondent

brussel. De eerste officiële State of the Union van de Europese Unie, die vandaag wordt uitgesproken in het Europees Parlement, heeft geleid tot onenigheid tussen Commissie-voorzitter José Manuel Barroso en Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders. Volgens bronnen in Brussel zou Van Rompuy bij die toespraak aanwezig zijn en wilde hij als eerste het woord voeren. Barroso zou dat niet hebben geaccepteerd omdat het op de bijeenkomst, vandaag in Straatsburg, zou gaan over de Unie zelf en niet over de 27 EU-landen. Barroso en het Europees Parlement vonden dat het aan de Commissie-voorzitter was om als eerste te spreken. De voorzitters van de grootste fracties in het Europees Parlement willen er ook zeker van zijn dat zoveel mogelijk europarlementariërs erbij zijn. Eind vorige week hebben ze bedacht dat afwezige europarlementariërs een deel van hun dagvergoeding (298 euro) niet uitbetaald zullen krijgen. Er zijn al europarlementariërs die heftig protesteren tegen dit voorstel omdat ze het kinderachtig vinden.

N-Korea laatvissers Z-Korea vrij

SEOUL. Noord-Korea zal vandaag de bemanning vrijlaten van een Zuid-Koreaans vissersschip dat in augustus door de marine van het stalinistische land was geënterd. Volgens Pyongyang was het schip illegaal de Noord-Koreaanse wateren aan de oostkust binnengevaren. De zeven bemanningsleden, onder wie drie Chinezen, worden morgen met hun boot teruggestuurd naar Zuid-Korea, mede omdat „zij hebben verzekerd dat zij nooit meer een dergelijke handeling zullen herhalen”, zo heeft het staatspersbureau KCNA vandaag gemeld. China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, heeft steeds bezorgdheid geuit over de gevangenneming van de drie Chinese vissers. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il beëindigde vorige week een verrassingsbezoek aan China. (Reuters)

19 doden bij aanslag Pakistan

Lakki Marwat. Bij een zelfmoordaanslag in de Pakistaanse stad Lakki Marwat zijn zeker negentien mensen gedood, onder wie twee kinderen. De dader reed met een auto vol explosieven in op een politiebureau en raakte een schoolbusje. Er zijn 34 gewonden. Lakki Marwat ligt in de noordwestelijke provincie Khyber-Pakhtunkhwa, net buiten de tribale grensregio’s waar de opstand tegen de regering het hevigst woedt. (Reuters)