In Nederland vinden we dat je bescheiden moet zijn

Yolanthe Smit: "Adrenaline heb je nodig." Foto Peter de Krom Yolanthe Smit (66) Eigen bedrijf: Laat je passie spreken. Smit is speech en presentatiecoach. NRC Next Loopbaan van 18-08-2010. Foto; Peter de Krom

Naam: Yolanthe Smit

Leeftijd: 66 jaar

Studies: Kweekschool Amsterdam, Masters degree van Antioch University, diverse opleidingen bij Kripalu Center for Yoga & Health, USA en opleiding tot coach in Nederland.

Eigen bedrijf: Laat je passie spreken. Smit is speech- en presentatiecoach

Doet u dit werk al uw hele leven?

„Ik begon mijn loopbaan als onderwijzer en stapte begin jaren 80 over naar de journalistiek. Ik woonde in de Verenigde Staten en werkte bij persbureau AP in New York. Daarna ben ik yogales gaan geven, veertien jaar lang. Dat combineerde ik met cursussen en workshops zoals stressmanagement en communicatie. Eind jaren 90 heb ik bij verschillende dotcom start-ups gezeten. Eerst in de VS, en in 2000 in Nederland. Maar de markt stortte in. En in 2001, met de aanslagen van 11 september, ben ik zelf ingestort. De gebeurtenis greep me aan. Ik heb toen een tijd niets gedaan, om na een paar jaar weer in het onderwijs aan de slag te gaan. In 2008 ben ik mijn eigen bedrijf begonnen als speech- en presentatiecoach.”

Waarom is goed spreken belangrijk?

„Als je een verhaal goed vertelt en presenteert dan spat de passie er van af. Als dat gebeurt, breng je een boodschap over. Je bereikt mensen. Ze zullen enthousiast naar je toekomen en meer willen weten. Mijn bedrijf heet dan ook: Laat je passie spreken.”

En hoe laat je je passie spreken?

„Het gaat om houding, stemvariatie, geluid, tempo, intonatie en articuleren. Maar ook de inhoud van het verhaal is belangrijk. Ik help mijn cliënten om een tekst te structureren, de boodschap moet duidelijk zijn. Ook de manier waarop je het verhaal vertelt is essentieel. Er zijn mensen die geschreven taal gaan voorlezen of lange lappen tekst uit hun hoofd opdreunen, dat werkt niet. Je moet je het verhaal eigen maken. Het is ook zaak om je presentatie zo kort mogelijk te houden. En zeg niet te vaak ‘uhh’, dat leidt af.”

Als spreker moet je zelfverzekerd zijn.

„Juist. Vooral vrouwen vinden dat lastig. Die hebben al gauw het idee dat ze zich weinig kunnen permiteren. Dat komt omdat we in Nederland vinden dat je heel bescheiden moet zijn. Maar dat werkt beperkend. Angst werkt ook beperkend. Het is spannend om voor een grote groep te spreken, dat klopt. Maar die adrenaline heb je nodig.”

Hoe kom je zelfverzekerd over?

„Daar zijn trainingen en oefeningen voor, veel daarvan komen uit de yoga. Ik combineer nu allemaal vaardigheden van mijn vorige banen in dit werk. Door yoga weet ik ook hoe belangrijk een goede houding en ademhaling is. Door stressmanagementtechnieken help ik mensen hun zenuwen onder controle te krijgen. En door mijn achtergrond in de journalistiek kan ik teksten redigeren, zodat ze soepeler van de tong rollen.”

U bent 66, gaat u stoppen?

„Absoluut niet. Ik hoor veel vrouwen van mijn leeftijd alleen maar over hun kleinkinderen praten. Die heb ik niet. Dus dan denk je: wat ga ik doen, wat kan ik goed en wat vind ik leuk? Ik wil inspireren en kennis overdragen. Het is heerlijk om mensen te enthousiasmeren en te prikkelen om goed te spreken. En heel belangrijk: ik wil nieuwe inzichten bieden. Mensen maken dan een transformatie door, dat heb ik zelf ook ervaren.”

En toen dacht u, ik word spreekcoach?

„Ik heb altijd een passie gehad voor het gesproken woord. Het viel me op, toen ik weer in Nederland kwam wonen, dat mensen hier vaak slecht uit hun woorden komen. In tegenstelling tot Amerikanen, die hakkelen niet zo snel en gebruiken minder stopwoorden. Het is ook opvallend hoeveel Nederlanders slecht Engels spreken, ook politici. Ik kwam op het idee: ik ga mensen helpen beter te spreken en te presenteren, zowel in het Nederlands als in het Engels.”

Wie komen bij u?

„Politici, ondernemers en wetenschappers. Maar iedereen die steengoed wil worden, is welkom.”

Juliette Vasterman

    • Juliette Vasterman