Hockeysters naar halve finales bij WK in Rosario

De Nederlandse hockeysters hebben zich geplaatst voor de halve finales van het wereldkampioenschap in Rosario. Door een doelpunt van Kim Lammers, vlak voor tijd, won de titelhouder zondagavond moeizaam met 2-1 van Duitsland. De Duitse vrouwen waren tot gisteren ook nog ongeslagen in de Argentijnse stad.

Het was voor de elfde keer in twaalf WK’s dat de Nederlandse hockeysters zich plaatsten bij de laatste vier. Alleen in 1994 lukte dat niet.

Vandaag speelt Nederland het laatste duel in groep A, tegen Japan. Bij een gelijkspel eindigt Nederland als eerste en ontloopt het in de halve eindstrijd Argentinië, een van de favorieten voor de eindzege. Ook bij een nederlaag wordt Nederland, wegens een veel beter doelsaldo, vermoedelijk eerste in de groep. Duitsland en Australië strijden om de tweede plek in de halve finales.

Hoewel de zege op Duitsland alweer de vierde achtereenvolgende overwinning was op het WK, is de ploeg van bondscoach Herman Kruis nog op zoek naar de topvorm. „Het zal echt beter moeten”, zei Kruis na afloop tegen persbureau ANP. „Veel speelsters bleven onder hun normale niveau.”

Net als in de voorgaande wedstrijden had Nederland vooral in de eerste helft moeite het ritme te vinden. In de groepswedstrijden tegen India (7-1), Nieuw-Zeeland (7-3) en Australië (4-1) leidde dat stroeve begin niet tot noemenswaardige problemen, tegen Duitsland leek Nederland lange tijd af te stevenen op het eerste puntenverlies.

Duitsland was voor rust op alle fronten beter. Maike Stöckel scoorde al na drie minuten van dichtbij (1-0). Duitsland kreeg meer kansen, onder anderen via Natascha Keller en Eileen Hoffmann, maar de schade voor Nederland bleef beperkt. Na rust werd Nederland sterker, nadat Maartje Paumen haar ploeg op het goede spoor had gezet. Ze schoot direct na rust een strafcorner binnen (1-1), haar achtste treffer op het WK.

Hoewel beide landen weinig kansen kregen, greep Nederland twee minuten voor tijd toch de zege. Naomi van As legde de bal na een knappe actie op de achterlijn voor de stick van Lammers, bezig aan haar derde WK. De spits van Laren aarzelde geen moment en tikte van dichtbij de 2-1 binnen.