Havenglamour bol van onrealistische kleuren

Het boek Hidden Harbour van Hans Wilschut

fotoboek

Hans Wilschut: Hidden Harbour

Nai Uitgevers, 35 euro *

Wie ’s nachts van Rotterdam richting Brielle rijdt, kent het beeld van de Botlek. Witte industriële architectuur, in strakke lijnen en fascinerende vormen, sterk afstekend tegen de zwarte lucht. Bezaaid met lichtjes en rood flikkerende, eeuwig brandende vlammen. Een schitterend grafisch icoon van het Rotterdamse havengebied.

Hans Wilschut koos hetzelfde thema, maar pakt het anders aan. Wilschut houdt van kleur. Hij fotografeert de haven met een langere sluitertijd op het breekpunt van het licht, net voor het donker wordt.

Wat dat oplevert kun je het beste omschrijven als havenglamour. Grote beeldvullende foto’s bol van onrealistische kleurschakeringen. Sprookjesachtige zonsondergangen in combinatie met extreem geprononceerde kunstlichtsterren. Al die straling en schittering belicht dus een hijskraan, een reling, een rij containers, plompe silo’s, gietijzeren steunberen, hangende kabels en, nou ja, nog meer van die havendingen.

Het standpunt van de foto’s is een constante. Weids en vanaf een hoog punt. Elk detail haarscherp, al het materieel gelijkwaardig in belangrijkheid: dit is het bedrijf en het loopt gesmeerd.

De foto’s worden ingeleid door een voorwoord en essay in een sterk afleidende modieuze typografie (font Fedra sans), met irritante ruitvormige puntjes op de i. Het past wel bij het opgepoetste uiterlijk van de foto’s, maar met de echte rauwe haven heeft het toch weinig te maken.

Viola Lindner

    • Viola Lindner