Gewetensvol, maar minder strategisch dan Verhagen

Eenentachtig dagen is Ab Klink lid van de CDA-fractie geweest. Gisteren is de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, nog geen week nadat hij in een brief aan de partijtop harde kritiek op samenwerking met de PVV leverde, uit de fractie gestapt. Door zijn brief strandden de formatieonderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV afgelopen vrijdag.

De protestant Klink (1958) staat bekend als zeer gewetensvol maar minder strategisch dan de handige machtspoliticus Maxime Verhagen uit het katholieke zuiden. Als directeur van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA en minister van VWS liet hij zien dat hij luistert naar critici, met hen meedenkt, hun argumenten op zich laat inwerken om vervolgens na lang wikken en wegen zijn eigen standpunt te bepalen. Zo kan hij zelfverzekerd en goedlachs de strijd aangaan met zijn tegenstanders.

Klink is om die eigenschappen geliefd in het CDA. Maar CDA’ers zijn loyaal en houden niet van dissidenten. Zijn tegenstanders verwijten Klink slappe knieën, gebrek aan tactisch inzicht en loyaliteit. Zij zeggen dat hij is gezwicht voor de druk van CDA-prominenten, dat hij zich aan de afspraak had moeten houden en het eindresultaat van de onderhandelingen had moeten afwachten.

Klink was tussen 2003 en 2007 senator voor het CDA. Veel ervaring in de Tweede Kamerfractie had hij niet, toch werd hij gezien als de gedoodverfde fractievoorzitter. Het idee was dat hij als leider van de fractie een duidelijke koers van de partij zou neerzetten, na de verkiezingsnederlaag van afgelopen juni.

Klink geldt als dé ideoloog van de partij. Hij is goed bevriend met premier Balkenende en tekende in de jaren negentig het rechts-liberale hervormingsbeleid van de kabinetten-Balkenende uit. Hij bepleit een streng immigratie- en veiligheidsbeleid, maar wel zo dat het bevolkingsgroepen niet uit elkaar drijft.

Lees via nrcnext.nl/links de brief van Klink tegen de formatiebesprekingen met de PVV