Geweld tegen homo’s is aan de orde van de dag

In nrc.next van maandag 6 september stond het hoofdredactioneel commentaar ‘Ongelukkig met seks’ over het belang van seksuele opvoeding van jongeren. Ouders en het onderwijs zouden hier een grote rol in moeten spelen. Dit is zeker een goed punt, maar als we toch bezig zijn met de opvoeding: zullen we dan meteen het (vergeten) hoofdstuk ‘seksuele diversiteit’ toevoegen? Als een kwart van de jongeren seksualiteit niet begrijpt, wat weten zij dan over homo’s, lesbiennes, bi- en transseksuelen? Een gebrek aan kennis leidt alleen maar tot vooroordelen.

Helaas is er maandag in nrc.next geen aandacht besteed aan het protest tegen homofoob geweld afgelopen zondag in Amsterdam. Geweld tegen mensen die niet aan de heteroseksuele norm voldoen is aan de orde van de dag. Naar schatting hebben tweeduizend mensen gedemonstreerd en langs verschillende plaatsen van geweldsdelicten gelopen. Het trieste is dat deze vraag naar acceptatie en het stoppen van geweld juist gepaard moest gaan met een aantal geweldsincidenten en discriminatie tijdens de demonstratie.

In een toespraak aan het einde van het protest is gepleit voor betere seksuele voorlichting op scholen. Een historische achtergrond, waarin ook begrippen als discriminatie worden uitgelegd, zou ook waardevol kunnen zijn. Het is hard nodig, aangezien onlangs een 14-jarige (!) jongen aangehouden is wegens verdenking op het mishandelen van een homoseksueel persoon. Laat de klok niet verder achteruit tikken, maar laat deze weer vooruitlopen.

Bram Nijhof

Amsterdam

    • Bram Nijhof