Economie kort

‘Laat olieconcerns betalen om economie boost te geven’

WASHINGTON. De Amerikaanse president Barack Obama overweegt om te stoppen met belastingvrijstellingen voor olie- en gasbedrijven om zo een bijdrage te leveren aan het plan om 50 miljard dollar (35 miljard euro) te pompen in nieuwe wegen, sporen en vliegtuigbouw. De actie moet de kwakkelende economie in de Verenigde Staten oppeppen. Het is de bedoeling om projecten voor hogesnelheidstreinen te vervroegen en het overbelaste systeem voor de luchtverkeersleiding efficiënter te maken. Vele werklozen moeten ook aan de slag om de Amerikaanse snelwegen op te knappen. Obama wil daarnaast een impuls voor spoorbedrijf Amtrak, dat een groot deel van het passagiersvervoer in de VS verzorgt. Het geld moet snel worden uitgegeven om op korte termijn flink meer banen te scheppen. Obama onthulde het plan gisteren bij een toespraak in Wisconsin ter gelegenheid van Labor Day. Onduidelijk is hoe de president goedkeuring wil gaan krijgen van het Congres voor de verkiezingen in november. De Republikeinse oppositie was eerder al tegen een plan van 800 miljard dollar aan economische impulsen. President Obama staat onder zware druk voor de verkiezingen voor het Congres in november. Zijn Democratische partij stevent af op een fiks verlies aan zetels. Morgen komt Obama naar verwachting met een volgende deel van zijn economie-impuls. Het gaat dan om een serie belastingskortingen voor kleine bedrijven. Dat gaat om circa 100 miljard dollar (71 miljard euro). (ANP, AFP)

Veroordeling van walvisactivisten

TOKIO. De rechtbank in Tokio heeft twee Japanse walvisactivisten van Greenpeace veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar. De ‘Tokio Two’, zoals Junichi Sato (33) en Toru Suzuki (43) worden genoemd, hadden in 2008 een moot walvisvlees van 23 kilo in een opslagloods van een transportbedrijf onderschept. Zij wilden aantonen dat de wetenschappelijke jacht op walvissen door hun land dient als dekmantel voor illegale verkoop van walvisvlees. De rechter in Tokio veroordeelde het duo voor diefstal en huisvredebreuk. Het vonnis komt een dag nadat het Japanse persbureau Kyodo een onderzoek publiceerde waaruit nog eens blijkt dat walvisvlees, afkomstig van wetenschappelijke onderzoek, op brede schaal wordt geconsumeerd. Japan verdedigt de internationaal scherp bekritiseerde walvisjacht met het argument dat de vangst louter voor wetenschappelijke research wordt gebruikt. De twee veroordeelde activisten wilden met hun daad aantonen dat walvisvaarders er tevens een illegale handel voor eigen winst op nahouden. Sato en Suzuki hadden een moot walvisvlees onderschept in een loods van een Japans transportbedrijf dat was gelabeld als ‘karton’ en dat het privé-adres van een walvisvaarder als bestemming had. Het pak was onderdeel van een partij van 90 dozen ‘persoonlijke bagage’ van de Nisshin Maru, het vlaggeschip van de walvisvaart. De twee activisten hadden hun buit overhandigd aan de openbare aanklager in Tokio. Een maand later werden zij zelf gearresteerd op beschuldiging van diefstal en inbraak.(Reuters, AP)