De waarheid verstopt achter vieze mannen

De opening van het televisieseizoen bestond gisteren uit de terugkeer van vele oude bekenden, onder wie Joran van der Sloot, uitgebreid geïnterviewd in zijn Peruaanse cel door misdaadverslaggever John van den Heuvel in RTL Extra: Joran spreekt.

De internationale fascinatie voor het ‘monster’ betekent nog steeds niet dat hij veel interessants te melden zou hebben. Het moet welhaast iets met die kop te maken hebben, waar je je ogen inderdaad niet van af kunt houden. Paul de Leeuw bekende in de MaDiWoDoVrijdagshow (VARA/BNN) voor de tweede keer in korte tijd beschroomd hoe aantrekkelijk hij de moordverdachte vindt: „Er komt heel veel vrij als ik in drie minuten over hem fantaseer.”

De Nederlandse televisie mag dan vaak in dezelfde kringetjes ronddraaien, in de toon is wel iets onomkeerbaar aan het kenteren, Twee nieuwe zendgemachtigden en vier nieuwe programma’s beleefden gisteren hun première. Het is nog te vroeg om daar veel over te kunnen zeggen, maar het optreden van VVD-leider Mark Rutte in respectievelijk PowNews (PowNED) en Nieuwsuur (NOS/NTR) geeft wel een indicatie.

Zowel de met de redactie van NOS Nieuws geïntegreerde staf van Den Haag Vandaag als de jonge honden afkomstig van website GeenStijl vroegen Rutte uiteraard of het terugtreden van CDA-dissident Ab Klink alsnog de totstandkoming van een rechts kabinet in zicht brengt, nadat Geert Wilders (PVV) vrijdag de stekker uit de onderhandelingen had getrokken. In Nieuwsuur antwoordde Rutte met gebruikelijke politieke voorzichtigheid: „Wilders heeft de sleutel in handen, ik ga daar niet over.” In PowNews reageerde Rutte directer en eerlijker met een oproep: „Collega Wilders, hup, terug aan tafel!”

De eerste aflevering van PowNews stond dichter bij het nieuws van de dag dan ik verwacht had. Ook al wordt de verjaardag van Wilders gevierd met een doos vol baklava en tompoezen en ontmaskert Jojanneke van den Berge met verborgen camera een vieze man die op voorwaarde van naturisme met korting kamers verhuurt aan vrouwelijke studenten, je krijgt toch maar mooi te horen wat Rutte echt denkt.

Daarentegen waren de eerste afleveringen van Uitgesproken VARA en Nieuwsuur ondanks de dure decors nogal voorspelbaar en stijf. Als je het nu ingebouwde NOS Journaal van tien uur en het sportjournaal aftrekt van de 50 minuten, is de zuivere speeltijd nauwelijks langer dan die van Nova. Maar aan de opening met de een of twee spierscheuringen van Arjen Robben en het exclusieve interview met de Iraanse president Ahmadinejad leek geen einde te komen. Het wordt vast nog wel beter.

    • Hans Beerekamp