Chimpansees ontmantelen valstrikken

En weer kunnen chimpansees iets wat niet van hen gedacht werd. In Bossou, Guinee, kunnen ze strikken onschadelijk maken. Onderzoekers hebben gezien hoe chimpmannetjes in Bossou ten minste twee maal een strik onschadelijk maakten door er enorm aan te schudden. En vier andere keren toonden ze bijzondere belangstelling voor de strik die ze goed bekeken, maar het schudden aan de stok of het spantouwtje had daarbij geen effect. Alle keren vermeden ze nauwkeurig om de strik zelf aan te raken, schrijven de Japanse primatologen Gaku Ohashi en Tetsuro Matsuzawa in een artikel dat het vakblad Primates onlangs online zette.

Het was Ohashi en Matsuzawa opgevallen dat de Bossouchimpansees relatief weinig last hadden van strikken, die in hun gebied wel veel worden gezet. Overal in Afrika zijn de strikken van ijzerdraad (opgehangen aan een gebogen en lichtjes vastgebonden tak) een groot probleem. In sommige chimpgroepen heeft meer dan de helft van de mannen wel een of andere verwonding die door een strik veroorzaakt is, meestal doordat de draad diep in het vlees snijdt. Maar in Bossou veel minder – slechts twee van de in totaal 56 chimpansees van de groep hebben een strikwond.

Waarom chimpansees elders niet zo goed letten op strikken, is niet duidelijk. De primatologen vermoeden dat een Bossouchimp ooit heeft ontdekt hoe de strikken onschadelijk zijn te maken en dat sindsdien die kennis wordt doorgegeven in de groep. Onlangs werd twijfel gezaaid over het bestaan van chimpanseecultuur (kennis die door de generaties heen wordt doorgegeven) omdat de genetische verschillen tussen groepen vrij groot zijn, waardoor de verschillen ook een genetische basis zouden kunnen hebben.