Bonden: sanering TNT minder snel

De vakbonden bij TNT Post willen dat de geplande reorganisatie van het bedrijf veel langzamer wordt doorgevoerd dan de directie wil. Ze zullen hun eisen deze week per brief kenbaar maken.

Dit hebben CNV Publieke Zaak, Abvakabo FNV en de categorale bond BVPP gisteren gezegd tijdens een actiebijeenkomst in Nieuwegein, ten overstaan van ruim 1.000 vakbondsleden.

TNT Post is momenteel bezig met een grote reorganisatie, waarbij de komende jaren ten minste 11.000 postbodes hun baan zullen verliezen. De bonden stemden eerder in met deze sanering, die noodzakelijk is omdat de postmarkt snel volume verliest. Paul Jekkers van de BVPP herhaalde gisteren dat het inkrimpen van TNT Post „onvermijdelijk” is. Maar de bonden maken bezwaar tegen het tempo en uitvoering van de sanering. „De directie houdt geen rekening met de belangen van het trouwe hardwerkende postpersoneel”, aldus Jekkers. Volgens de bonden huurt TNT Post op grote schaal uitzendkrachten en tijdelijk personeel in. „Dat werk kan ook gedaan worden door het vaste personeel”, zei Jekkers.

De bonden betwisten verder het aantal van 11.000 postbodes dat het veld zou moeten ruimen. Welk aantal is dan acceptabel? „Het liefst 0 natuurlijk”, zegt bestuurder Inge Bakker van CNV, „maar ik weet ook wel dat dat niet kan.” Ze wijst op de gemiddelde leeftijd van de postbode: 52 jaar. „Ik hoop dat het grootste deel van de ouderen hun pensioen nog kan halen bij TNT Post.” Bakker spreekt over een „onredelijke opstelling” door TNT Post. In het dit voorjaar gesloten akkoord tussen bonden en directie is een lichte loonstijging voor het overgebleven personeel opgenomen. Eerder bood TNT juist loonsverlaging aan in ruil voor behoud van werk, maar dat wezen de vakbondsleden af. Inge Bakker: „De directie redeneert nu: jullie wilden niet inleveren. Dus dit is wat je krijgt, eigen schuld dikke bult.”

In de zaal overheerste gisteren boosheid. Veel postbodes zijn niet alleen boos op TNT, maar ook op de eigen bondbestuurders. „Jullie zeggen al jaren dat je voor ons op zult komen”, roept Leo Lamers, pas gepensioneerd postbode uit Rotterdam, de zaal in. „Maar er gebeurt niets. In elk ander bedrijf was de zaak allang plat gegaan. Er moet actie komen.” De zaal scandeert ‘Actie, actie, actie’.

De directie van TNT Post zegt in een reactie op de bijeenkomst in Nieuwgein zich „luisterend” op te stellen. „Wij willen niet ingaan op de argumentatie van de bonden en wachten hun brief af”, aldus een woordvoerder van de directie.