Amerikaanse pas voor Yingying

Chinese moeders proberen de toekomst van hun kind zo vroeg mogelijk te plannen. Een bevalling in de VS geeft uitzicht op een goede opleiding.

Een jonge Chinese vrouw bekijkt de website van een reisbureau dat gespecialisserd is in bevallingstrips naar het buitenland. Foto Imaginechina / Corbis 24 Aug 2010, Shanghai, China --- A young Chinese woman browses the website of a birth tourism agency which helps Chinese expectant mothers travel to the United State to give births in Shanghai, China, 24 August 2010. There is a new trend among pregnant women in China that is sure to have right-wing pundits in the U.S. enraged. Chinese women of influence and affluence are coming to the U.S. to give birth so that their offspring will be American citizens. Birth tourism is legal, if unethical, since the women who take part are forced to lie about the purpose of their visit to the states, according to a report by the Washington Post. For Chinese mothers who can afford it, compromising the truth and US$1500 are all it takes to give their children the promise of the American Dream. According to the National Center for Health Statistics, the number of U.S. births to non-resident mothers rose 53 perc --- Image by © Imaginechina/Corbis © Imaginechina/Corbis

Mevrouw Wang Ling had graag 12.000 euro over voor haar tweede kind dat zij behalve een Chinese naam –Yingying – meteen ook een Engelse naam heeft gegeven. Terwijl Fiona van vier maanden ligt te slapen in een kinderwagen van een topmerk vertelt Wang Ling hoe zij met een flinke som geld de Chinese éénkindwetgeving heeft ontweken en voor haar tweede dochter meteen ook de begeerde Amerikaanse nationaliteit heeft geregeld.

Op grond van het 14de Amendement van de Amerikaanse grondwet heeft ieder kind dat in de VS is geboren, ongeacht de nationaliteit van de moeder, recht op het Amerikaans staatsburgerschap. „Een tweede kind en mèt een Amerikaans paspoort zodat zij later in de VS kan gaan studeren en werken. Dat is de investering meer dan waard. Dit is de basis voor haar goede toekomst”, zegt de fiscaal juriste die inmiddels weer volop aan het werk is bij de Shanghaise vestiging van een groot Duits advocatenkantoor.

Wang Ling maakt deel uit van een betrekkelijk nieuw fenomeen in China: het geboortetoerisme naar Los Angeles en naar Hongkong. Twee gemakkelijk bereikbare steden, waar de Chinese éénkindpolitiek niet van toepassing is, toch Chinees wordt gesproken en de en passant verkregen nationaliteit veel toekomstpotentieel wordt toegedicht.

Welgestelde echtparen in Peking, Shanghai en Guangzhou, onder wie tv- en filmsterren en nieuwe rijken, met een tweede kinderwens of met ambities voor hun eerste boreling, weten in toenemende mate de weg naar de Verenigde Staten te vinden. Minder vermogende middenklassers reizen per bus of trein naar Hongkong om daar de éénkindpolitiek boetevrij te omzeilen en te knutselen met de nationaliteit van hun nageslacht.

Over het geboortetoerisme naar de VS zijn geen exacte cijfers bekend, maar er is alleen al in Shanghai sprake van een snelle groei van ondernemingen die volledig verzorgde pakketten naar de VS aanbieden.

In Hongkong is in de eerste helft van 2010 36 procent van de moeders die bevielen in een plaatselijk ziekenhuis de voormalige Britse kolonie binnengekomen op een toeristenvisum. Waren in 2001 slechts 620 moeders afkomstig van het vasteland, dit jaar zijn dat er meer dan 25.000.

Peking heeft al aan de autoriteiten in Hongkong gevraagd om te onderzoeken of zwangere vrouwen die afkomstig zijn van het vasteland niet de toegang ontzegd kan worden. Hongkong is al begonnen met het weigeren van vrouwen die de kosten van de bevalling – 3.500 tot 4.000 euro – niet contant kunnen betalen. Een graadmeter is ook de aandacht in de Chinese staatsmedia voor „dit zorgwekkende verschijnsel van ontduiking van de éénkindpolitiek dat in strijd is met de geest van de Chinese wetgeving”, aldus de Engelstalige staatskrant Global Times die ook meldt dat de autoriteiten in Peking zinnen op maatregelen om het geboortetoerisme naar de VS te bestrijden.

De berichtgeving heeft ook een enigszins beledigde ondertoon: hoe kunnen Chinezen anno 2010 nog de Amerikaanse boven de Chinese nationaliteit verkiezen. Feit is echter dat ondanks de economische groei de VS voor jongeren, studenten en de middenklasse niets van hun aantrekkingskracht hebben verloren.

„Wij wilden dolgraag een tweede kind en we wilden ook meteen de best mogelijke toekomst voor hem of haar organiseren. Achteraf was het heel eenvoudig, want wij hadden het geld gespaard en alles werd geregeld door usabornbaby.com. Alleen het Amerikaanse visum moesten wij zelf regelen, maar dat verliep heel soepel”, vertelt Wang Ling opgewekt en trots.

Usabornbaby.com van het Taiwanese echtpaar Robert Zhou en Daisy Chao is in de snel uitbreidende Chinese middenklasse in een paar jaar tijd een begrip geworden. „We kunnen iedere wens vervullen”, zegt Zhou wervend.

Een standaardpakket bevat tickets Shanghai-Los Angeles-Shanghai, verblijf in een van de drie luxueuze bungalows met Chineestalig personeel, afspraken met Chineestalige artsen van een van de drie geselecteerde klinieken en ziekenhuizen, Chinese maaltijden, verzekering, medische nazorg. De prijzen beginnen bij 12.000 euro en lopen op als cliënten aanvullende wensen hebben.

Robert Zhou en een Amerikaans-Chinese partner in de VS zorgen ook voor de afhandeling van het papierwerk, inclusief de periodieke vernieuwing van de Amerikaanse paspoorten van de Chinese kinderen. Met een Amerikaans paspoort zijn zij later verzekerd van toegang tot de middelbare school en de universiteiten die beter heten te zijn dan het Chinese universitair onderwijs.

„Wij zijn geen gangsters, we doen niets misdadigs, we zijn geen smokkelaars. We verlenen een volkomen legale dienst op basis van het 14de Amendement van de grondwet”, vertelt Robert Zhou, een bedrijfseconoom, die zijn usabornbaby.com een „consultancy” noemt. Dit jaar heeft hij al bijna duizend „pakketten” verkocht. Het bewijs dat hij geen slangenkop is, zoals de Chinese mensensmokkelaars worden genoemd, is wel dat de Amerikaanse immigratiedienst aan zijn cliënten toeristenvisa verleent. „Ik heb nog nooit meegemaakt dat een van onze vrouwen een visum werd geweigerd. Dat komt omdat zij allemaal tot de middenklasse behoren. Niemand van onze cliënten zal ooit gebruik maken van de Amerikaanse sociale wetten of de illegaliteit ingaan. Iedereen gaat terug naar China”, zegt Zhou.

Baby Fiona zuigt gretig aan de fles, zich totaal onbewust van de door haar moeder uitgestippelde toekomst op een ander continent. Wang Ling heeft zelfs al bedacht naar welke middelbare school en universiteit vier maanden oude Fiona zal gaan. „Chinese moeders willen zich graag zo vroeg mogelijk bemoeien met de toekomst van hun kinderen”, lacht ze.

Het enige waar zij spijt van heeft is dat haar eerste dochter niet in de VS is geboren. „Wij hadden het geld toen niet.”

    • Oscar Garschagen