Ab Klink weg uit fractie: vertrouwen is aangetast

Ab Klink stapt per direct uit de CDA-fractie, zo heeft hij gisteren bekendgemaakt. De demissionair minister (Volksgezondheid) verzette zich vorige week in een brief principieel tegen de besprekingen met de PVV over gedoogsteun van deze partij aan een minderheidskabinet van CDA en VVD. Hoewel de eenheid in de CDA-gelederen even later werd hersteld, zag PVV-leider Wilders in het verzet aanleiding om de formatiebesprekingen af te breken.

„Na alle gebeurtenissen van de afgelopen week is er voor mij een onwerkbare situatie binnen de CDA-fractie ontstaan. De basis voor samenwerking – vertrouwen – is aangetast. Daardoor kan ik niet meer met voldoende overtuigingskracht binnen de fractie opereren. En dat gaat ten koste van mijn geloofwaardigheid”, aldus Klink in een verklaring. Klink blijft naar eigen zeggen „met overtuiging” lid van het CDA. Raymond Knops (38) wordt het nieuwe Tweede Kamerlid voor het CDA.

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen noemt het besluit van Klink „ontzettend jammer”. Op de vraag of hij zich niet verantwoordelijk voelt voor diens vertrek zei hij: „De verantwoordelijkheid ligt bij Ab Klink. Hij is zelf tot deze conclusie gekomen.” Partijvoorzitter Henk Bleker zegt dat Klinks beslissing „als donderslag bij heldere hemel” kwam. „Dit is een zwarte middag. Dit is doodzonde voor de fractie en voor de partij. Klink heeft zoveel geïnvesteerd in het christen-democratisch gedachtengoed.” Zowel Bleker als Verhagen wilde niet ingaan op de vraag wat dit betekent voor de formatie.

Klink was een van de drie dissidenten in de CDA-fractie die tegen samenwerking met de PVV was. De brief van zijn hand over zijn bezwaren tegen de PVV was de opmaat voor twee dagen diepe crisis in het CDA. Die werd nog verergerd toen de brief uitlekte. Klink en de andere dissidente Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier legden zich uiteindelijk neer bij de meerderheid in de CDA-fractie, die verder wilde onderhandelen. Ferrier liet gisteren weten zelf in de fractie te blijven.