6 redenen om uit te gaan

Canadezen spelen indierock

1 open podium

1250ste Open Bak

Amsterdam: De Engelenbak. Van 7 t/m 11 sept, 20.30u. Entree: 9,50 euro. www.engelenbak.nl

Sinds het begin van haar bestaan, 35 jaar geleden, is de Open Bak iedere dinsdagavond een try-outpodium en ontmoetingsplek voor aankomende en gevestigde artiesten. Om de 1250ste aflevering te vieren presenteert De Engelenbak vijf avonden zes presentatoren uit verschillende tijdperken, die hun eigen droom-Open Bak samenstellen. Zij nodigen de gasten van hun keuze uit, onder wie Theo Maassen, Acda en de Munnik, Don Quishocking, Erik van Muiswinkel en Ronald Goedemondt. Vanavond presenteert Sipko Melissen.

2 muziek

Wintersleep

Utrecht: Ekko. Tijd: 20.30u. Entree: 11 euro. www.ekko.nl

Het Canadese gitaarbandje Wintersleep deelt twee bandleden met de electro-indieband Holy Fuck, maar op muzikaal gebied kunnen ze niet verder van elkaar verschillen. Geen opzwepende beats, maar wel melodierijke en meeslepende indierock. Wintersleep bracht afgelopen mei zijn vierde album uit, New Inheritors.

3 tango

Zango

Haarlem: Grote Markt. Van 7 t/m 12 sept. www.zango.nu

De Grote Markt in Haarlem staat zes dagen in het teken van zang, (tango)dans en muziek. Met o.a. het dagelijks optredende Franse tangoduo Vallejo & Henry en een openingsconcert van bandoneonspeler Carel Kraayenhof. In een serie workshops van zowel dans als zang kun je leren wat de tango met je doet.

4 museum

Backstage @ Van Abbemuseum

Eindhoven: Van Abbemuseum. 7-23 sept. www.vanabbemuseum.nl

Tijdens de Wisseling - de overgang tussen deel 2 en 3 van het tentoonstellingsprogramma ‘Play Van Abbe’ - zijn er in het Van Abbemuseum vijf verschillende soorten rondleidingen die een kijkje achter de schermen van het museum bieden. Medewerkers van het museum nemen bezoekers mee door de werkplaatsen, de logistieke gangen, het archief en de bibliotheek. Ook kun je meer te weten komen over de architectuur van het museum tijdens een tocht door de ‘verborgen’ gangen onder leiding van een Eindhovense architect.

5 muziek

The Depreciation Guild

Rotterdam: Rotown. Tijd: 21.30u. Kaarten: 7 euro. www.rotown.nl

The Depreciation Guild uit New York specialiseert zich in dromerige popliedjes, verscholen achter een gordijn van galm en overstuurde gitaren. Tweederde van de bandleden spelen ook in de indiepopgroep The Pains Of Being Pure At Heart. De jongens van ClublePOP verzorgen de plaatjes rondom het optreden.

6 theater

Ik ben blij dat jij er bent

Amsterdam: Parooltheater. T/m 9 sept, 18.15u (8 sept 20.15u). Entree: 7,50 euro. www.fringefestival.nl

Meer dan 60 jaar later spiegelen regisseur Sacha Janatti en schrijver Timen Jan Veenstra zich aan het mensbeeld van Etty Hillesum, die op 29-jarige leeftijd in Auschwitz stierf. In de rauwe theatervoorstelling Ik ben blij dat jij er bent, geïnspireerd op Etty Hillesums dagboeken, worstelen Veenstra en Janatti met de vraag: hoe ban je de haat uit jezelf?