5 redenen om tv te kijken

Tinguely en De Saint Phalle

1 voetbal

EK Kwalificatie: Nederland-Finland

SBS6, 19.55-22.20u.

Liveverslag met voorbeschouwing. Het commentaar is van Leo Oldenburger. In de eerste kwalificatiewedstrijd tegen San Marino (5-0) maakte Klaas-Jan Huntelaar drie goals en maakte Ruud van Nistelrooij zijn rentree. Zal Bert van Marwijk hem weer opstellen?

2 misdaadfilm

The Mexican

Veronica, 20.30-23.00u.

Formulefilm bracht supersterren Brad Pitt en Julia Roberts voor het eerst samen. Film bestaat goeddeels uit een parallelmontage van beider afzonderlijke avonturen: hij is een gangster tegen wil en dank en zij is zijn gegijzelde ex-verloofde. (George Verbinski, 2001)

3 drama

Stepmom

RTL8, 20.30-22.55u.

Soap over de machtsstrijd tussen Susan Sarandon en Julia Roberts, respectievelijk de ex en de nieuwe vriendin van Ed Harris, waar het gaat om het moederen over de kinderen uit het gestrande huwelijk. Dan krijgt een van de duellerende vrouwen kanker. (Chris Columbus, 1998)

4 dansfilm

Step up 2: The Streets

RTL5, 20.30-22.15u.

In vervolgfilm is de botsing tussen klassieke en moderne dansvormen vervangen door hiphop – in een stijl die ooit breakdance werd genoemd. Het verhaal speelt zich weer grotendeels af rond de Maryland School of the Arts (MSA). Andie rebelleert tegen de klassieke opleiding en gaat op straat de strijd aan met haar vroegere ‘crew’. De vaart zit er wel in, maar origineel is het allemaal niet. (Jon Chu, 2008)

5docu

Close up: De Bonnie en Clyde van de kunst: Tinguely en De Saint Phalle

Ned.2, 23.00-23.55u.

Jean Tinguely en Niki de Saint Phalle waren niet alleen collega-kunstenaars maar ook geliefden. Ze groeiden in de tweede helft van de twintigste eeuw uit tot iconen van de moderne kunst. Hij met zijn kinetische kunstwerken, zij met haar felgekleurde grote sculpturen van mensen, dieren en fantasiewezens.