WNL debuteert vlot en tutoyeert er op los

De laatste woorden van Clairy Polak in de slotaflevering van Nova (VARA/NPS) klonken zaterdag omineus: „Ik eindig met de wens dat Nieuwsuur net zo’n onafhankelijke en kritische rubriek mag worden als Nova was en dat het zich mag blijven verheugen in uw kritische aandacht.”

Na achttien jaar de beste actualiteitenrubriek op televisie te zijn geweest, verliep het afscheid verder vrij geruisloos. De verwachtingen die Carel Kuyl, de hoofdredacteur van de nieuwe, nog onafhankelijker geachte rubriek Nieuwsuur (NOS/NTR), vooraf heeft opgeroepen, verzekeren hem zeker van de door Polak gewenste kritische aandacht.

Het verdwijnen van Netwerk (NCRV/EO) ging met meer navelstaren gepaard. Al wekenlang blikte het NCRV-smaldeel terug op hoogtepunten uit de afgelopen veertien jaar. Die waren er zeker, zoals de met een Emmy bekroonde reportage uit de school in Beslan of het ontrafelen van de Schiedammer parkmoord. Maar uit de door eigen medewerkers verzamelde favoriete items tekende zich toch hoofdzakelijk een dieet af van rampen, zeldzame ziektes en ander klein menselijk leed. Die lijn zal vermoedelijk versterkt worden voortgezet in de nog meer geprofileerde opvolgers, Uitgesproken EO en Altijd wat (NCRV)

Vanmorgen trapte de nieuwe constellatie van nieuws- en achtergrondrubrieken bij de publieke omroep af met het debuut van omroep WNL. Het ontbijtprogramma Ochtendspits is wat vlotter en minder oubollig dan voorganger Goedemorgen Nederland (KRO), maar volgt deels dezelfde formule: enkele studiogasten, koppen uit de ochtendkranten en een aaneenschakeling van terugblikken en previews. Niets om voor thuis te blijven, maar wel lichte kost om met de jas aan snel tot je te nemen.

De eveneens debuterende presentatrice Petra Grijzen liet een paar steken vallen, in gesprek met Telegraaf-redacteur Paul Jansen en VVD-leider Mark Rutte, door slecht luisteren en/of gebrekkige dossierkennis.

Daarentegen was de rubriek Het laatste kwartier, een panel met de Kamerleden Jolande Sap (GroenLinks), Wouter Koolmees (D66) en Fred Teeven (VVD) wel goed. De keuze van die drie partijen nam de vrees weg dat WNL alleen rechts aan het woord zou laten.

Een noviteit was het drie keer in iets andere bewoordingen herhalen van een gesprek met misdaadverslaggever John van den Heuvel over de uitzending met Joran van der Sloot vanavond (RTL).

Ook nieuw, maar misschien meer een foutje van verslaggever Marleen Dijkhoff dan beleid, was in een rechtstreekse verbinding met de VU het aanspreken van „Marieke van de FNV” en „Sybolt van de universiteiten” met „jou” en „jullie”, zonder achternaam.

    • Hans Beerekamp