Voorkeur Radio, televisie en internet

Ned.2, 20.55u.: Compilatie uit onemanshows van Toon Hermans. Foto NRC, Vincent Mentzel Toon Hermans FOTO: Vincent Mentzel

actualiteiten

EénVandaag. Gesprek met wetenschapsfilosoof Ton Derksen die in zijn nieuwe boek De Ware Toedracht stelt dat mensen in Nederland onschuldig in de gevangenis zitten omdat officieren van justitie verkeerd zijn opgeleid. Zij zouden niet aan feitenonderzoek doen maar alleen maar kijken naar passend bewijsmateriaal. Ned.1, 18.15-18.40u.

Uitgesproken. Nieuwe actualiteitenrubriek, afwisselend verzorgd door de EO, WNL en de VARA, die vanavond ‘met een progressieve blik het nieuws van commentaar voorziet’. Presentator Jan Tromp omschrijft zijn uitgangspunten als volgt: ‘prettige scepsis jegens de autoriteit, warme belangstelling voor maatschappelijke vernieuwing én een kritisch oog voor allerlei vormen van achterstelling’. Ned. 2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Eerste aflevering van het nieuwe actualiteitenprogramma waarin een gesprek met de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, die de kritiek van Geert Wilders op de islam en de atoominspecties toeschrijft aan zionistische invloeden. Presentatie Twan Huys en Mariëlle Tweebeeke. Ned.2, 22.00-23.00u.

PowNews. PowNews, het nieuws maar dan in een kwartier. ‘In dit dagelijks liveprogramma krijgt de kijker het nieuws zoals hij of zij dit gewend is van GeenStijl. Maar dan wel in een traditionele nieuwssetting. Het wordt een programma dat zowel qua toon als onderwerpkeuze tot op heden ontbreekt in het bestel.’ Aandachtsgebieden: nieuws, sport, internet, media, economie en entertainment. Presentatie Dominique Weesie, verslaggeving Rutger Castricum. Ned.3, 22.50-23.10u.

praatprogramma

De wereld draait door. Eerste aflevering van het nieuwe seizoen, vanuit een nieuwe studio op het Westergasfabriek-terrein in Amsterdam. Presentator Matthijs van Nieuwkerk wordt bijgestaan door tafelheer Jan Mulder. Te gast is Hans Keilson, de 100-jarige schrijver die aan het einde van zijn leven opeens doorbreekt in Amerika. The New York Times noemde hem „a genius”. Verder wordt onder meer de nieuwe huisband Go Back To The Zoo geïntroduceerd. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Bestsellerauteur Arthur Japin komt vertellen over zijn nieuwe boek Vaslav. Ooit was Vaslav Nijinsky de grootste danser ter wereld, totdat hij krankzinnig werd en dertig jaar lang niet meer sprak. Ned.1, 23.00-23.55u.

Latenightshow

MaDiWoVrijdagshow. Paul de Leeuw ontvangt gasten en kijkt, met de wisselende sidekicks Erben Wennemars en Filemon Wesselink, op eigen wijze naar het nieuws. Ned.3, 22.00-22.50u.

informatief

Onverwacht bezoek. Eerste deel van een serie reportages over familieleden en vrienden die elkaar lang niet hebben gezien. Aflevering: Marokko. Herman en Jettie Boonstra zorgen al tien jaar in Marokko voor kansarme weeskinderen. Hun eigen kinderen wonen verspreid over de hele wereld. Wanneer de dochter van Herman en Jettie gaat trouwen, probeert de hele familie erbij te zijn. Ned.1, 22.10-23.00u.

amusement

Toon Hermans. Laatste aflevering van een vierdelige serie met een compilatie van hoogtepunten uit de onemanshows van de in 2000 overleden entertainer. Ned.2, 20.55-22.00u.

documentaire

Document. Drieluik van Frans Bromet over de opvolging bij familiebedrijf Edmon Keukens. Aflevering: Van vader op zonen. Meer dan de helft van alle bedrijven in Nederland is een familiebedrijf. Er komt een moment dat vader of moeder met pensioen gaat en het bedrijf moet worden overgedragen. Vader Jan Stam heeft het initiatief genomen tot het bouwen van een nieuw filiaal van Edmon Keukens. De nieuwe zaak moet mooier, groter en moderner worden dan de bestaande vestigingen. Zijn zoon Gijs-Jan zal de scepter gaan zwaaien over het nieuwe filiaal. Hij is samen met zijn vader druk met de begeleiding van de bouw, het uitzoeken van keukenmodellen voor de showroom en het inrichten van de zaak. Zijn broer Wouter, filiaalmanager van een bovenverdieping in Amsterdam-Noord, voelt zich steeds meer buitengesloten. Ned.2, 23.00-23.55u.

radio

Kunststof. Talkshow. Gast is Nazmiye Oral, bekend als actrice en columnist. Twee jaar geleden was ze te zien in Hollandse Spoor, de voorstelling van het Nationale Toneel waaraan ze ook meeschreef. Nu is er het vervolg: de Haagse realityshow Retour Hollandse Spoor. Zij praat erover met Jellie Brouwer. Radio 1, 19.02-20.00u.

De avonden. Het dagelijkse cultuurprogramma van de VPRO op Radio 6 bestaat vijftien jaar: ‘een van de laatste bastions van het vrije woord, met ruimte voor inhoud en diepgang in een tijd waarin radio strak geformatteerd en vaak op muzikale basis is onderverdeeld’. Om het vijftienjarige bestaan te vieren, presenteert De Avonden vanaf vandaag dagelijks om 22.30u. Kamer in het Verleden waarin vijftien schrijvers verslag doen van een zesdaags verblijf in een drijvende bungalow midden op het natuurgebied Lauwersmeer. Zonder e-mail, internet, mobieltje en twitter. Deze week bijt schrijver en cabaretier Paulien Cornelisse het spits af. Radio 6, 21.02-23.02u.