Voetballen met poldersloten vereist overleg

Ottoland, 6 sept. Voetballen op een weiland waar de sloten dwars door het speelveld heen lopen, is zo makkelijk nog niet. Verscheidene deelnemers aan de Poldercup in het Zuid-Hollandse Ottoland haalden zaterdag een nat pak. Het evenement was georganiseerd door de Spaanse kunstenares Maider López samen met de Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) en het Rotterdamse centrum voor beeldende kunst Witte de With. López kwam op het idee toen ze in het vliegtuig boven Nederland vloog en het landschap overzag: een aaneenschakeling van polderstroken en sloten. Toen ze ook nog hoorde over de Nederlandse 'poldermentaliteit' en het 'polderen' in de politiek, verzon ze een toepasselijk spel. Ze schilderde vier voetbalvelden op weilanden in de Alblasserwaard. Tijdens het toernooi was goed te zien waar dat toe leidt: sommige spelers waren afgesneden van hun team. Omdat de kunstenares slootjespringen verboden had, moest er 'gepolderd' worden om de bal in het doel aan de overkant te krijgen. Als de bal in de sloot kwam, was deze voor de tegenpartij. De Polderboys, een team van familie en vrienden uit Utrecht, won na strafschoppen met 1-0 van BAVO, een studententeam van de kunstacademie in Rotterdam. Foto Bas Czerwinski 04-09-2010, Ottoland. Polder Cup. Foto Bas Czerwinski