Veroordeling van walvisactivisten

De rechtbank in Tokio heeft vandaag twee Japanse walvisactivisten van Greenpeace veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar. De ‘Tokio Two’, zoals Junichi Sato (33) en Toru Suzuki (43) worden genoemd, hadden in 2008 een moot walvisvlees van 23 kilo in een opslagloods van een transportbedrijf onderschept. Zij wilden aantonen dat de wetenschappelijke jacht op walvissen door hun land dient als dekmantel voor illegale verkoop van walvisvlees. De rechter in Tokio veroordeelde het duo voor diefstal en huisvredebreuk.

Het vonnis komt een dag nadat het Japanse persbureau Kyodo een onderzoek publiceerde waaruit nog eens blijkt dat walvisvlees, afkomstig van wetenschappelijke onderzoek, op brede schaal wordt geconsumeerd. Volgens het onderzoek wordt op ongeveer eenzesde van de openbare kleuter- en lagere scholen in Japan soms walvisvlees geserveerd. Japan verdedigt de internationaal scherp bekritiseerde walvisjacht met het argument dat de vangst louter voor wetenschappelijke research wordt gebruikt.

De twee veroordeelde activisten wilden met hun daad aantonen dat walvisvaarders er tevens een illegale handel voor eigen winst op na houden. Sato en Suzuki hadden een moot walvisvlees onderschept in een loods van een Japans transportbedrijf dat was gelabeld als ‘karton’ en dat het privé-adres van een walvisvaarder als bestemming had. Het pak was onderdeel van een partij van 90 dozen ‘persoonlijke bagage’ van 23 bemanningsleden van de Nisshin Maru, het vlaggeschip van de walvisvaart.

De twee activisten hadden hun buit overhandigd aan de openbare aanklager in Tokio in de hoop dat deze actie zou ondernemen. Een maand later werden zij zelf gearresteerd op beschuldiging van diefstal en inbraak. Greenpeace noemt de straf, ook al hij voorwaardelijk is, buiten alle proporties en een bewijs dat Japan de bescherming van de walvis als een misdrijf beschouwt.

Visserijnatie Japan ligt zwaar onder vuur. Niet alleen de walvisjacht wordt internationaal sterk bekritiseerd, ook de jacht op dolfijnen is omstreden. Activisten uit de hele wereld houden deze week de wacht bij de jaarlijkse vangst van dolfijnen in vissersplaatsTaiji. De documentaire The Cove, waarin de bloederige details van deze vangst werden getoond, is met een Oscar bekroond. Lokale vissers zijn vorige week begonnen om de dolfijnen op te jagen naar de de baai bij Taiji. Volgens de plaatselijke autoriteiten is er nog geen enkele dolfijn gedood. (Reuters, AP)