Van Rompuy wil niet naar Barroso luisteren

De eerste officiële State of the Union van de Europese Unie, die morgen wordt gehouden in het Europees Parlement, heeft geleid tot onenigheid tussen Commissie-voorzitter José Manuel Barroso en Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders.

Volgens bronnen in Brussel zou Van Rompuy bij die toespraak aanwezig zijn en wilde hij als eerste het woord voeren. Barroso zou dat niet hebben geaccepteerd omdat het op de bijeenkomst, morgenvroeg in Straatsburg, zou gaan over de Unie zelf en niet over de 27 EU-landen. Barroso en het Europees Parlement vonden dat het aan de Commissie-voorzitter was om als eerste te spreken.

De woordvoerder van Van Rompuy zegt dat het anders zit: volgens hem had Van Rompuy een paar maanden geleden het plan opgevat om in het Europees Parlement „een breed opgevatte toespraak” te houden. „Nadien heeft men vastgesteld dat het Barroso’s bedoeling alleen was om een toelichting te geven het werkschema van de Europese Commissie. Toen heeft Van Rompuy gezegd: ‘Dat is niet wat mij voor ogen stond en dan hoeft het van mij ook niet’.”

Het Europees Parlement en de Commissie zelf doen de toespraak niet af als een uitleg bij de werkzaamheden. Barroso zou van plan zijn om te praten over de positie van de Europese Unie in de wereld, over de economische crisis en de toekomst van de EU.

De voorzitters van de grootste fracties in het Europees Parlement willen er ook zeker van zijn dat zoveel mogelijk europarlementariërs erbij zijn. Eind vorige week hebben ze bedacht dat afwezige europarlementariërs een deel van hun dagvergoeding (298 euro) niet uitbetaald zullen krijgen. Die regel geldt al voor aanwezigheid bij stemmingen.

Er zijn al europarlementariërs die heftig protesteren tegen dit voorstel, omdat ze het kinderachtig vinden. Vanavond zullen de leiders van de fracties in het Europees Parlement beslissen of het er echt van komt.