Turner Van Gelder stelt teleur bij rentree

Het eerste optreden van turner Yuri van Gelder na zijn dopingschorsing is zaterdagavond in het Italiaanse Macerata teleurstellend verlopen. De ringenspecialist, die mikt op een plaats in de selectie voor de wereldkampioenschappen, kwam in een landenwedstrijd tegen Italië na een slordige oefening tot een score van 13,150.

Bij zijn laatste optredens voordat hij betrapt werd op het gebruik van cocaïne waren zijn scores altijd minimaal twee punten hoger. Van Gelder vergat na vier vluchtelementen een zwaai-element – een verplichte afwisseling – waardoor de uitgangswaarde van zijn oefening volgens zijn coach Bram van Bokhoven zeker anderhalf punt zakte.

Komende week, bij een wereldbekerwedstrijd in Gent, kan de voormalige ‘Lord of the Rings’ alsnog tonen dat zijn ambitie terug te keren in de wereldtop reëel is. Van Gelder noemde zijn misser eenmalig en keek vol vertrouwen uit naar zijn volgende optreden: „Deze fout ga ik zeker rechttrekken.”

Van Bokhoven: „Yuri maakte een vergissing. Het heeft wellicht te maken gehad met het missen van wedstrijdritme en toch ook de spanning.” De Italiaanse ploeg won de landenwedstrijd: 343,250 tegen 336,800 voor het Nederlandse A-team. Dat resultaat, vooraf al aangemerkt als ondergeschikt, kwam met name doordat de zieke Epke Zonderland slechts op één toestel (voltige) kon uitkomen.

Jeffrey Wammes was de beste allrounder van de avond met een totaalscore van 85,900. Bart Deurloo volgde met 85,050, de Italiaan Enrico Pozzo werd derde: 84,600. Van Bokhoven: „Ik ben tevreden, we hebben een aantal goede dingen gezien. We staan er redelijk voor.” (ANP)