Scheringa wil weer bankieren

Dirk Scheringa gaat opnieuw bankieren. Bijna een jaar na de ondergang van zijn DSB Bank kondigde hij in een vraaggesprek met De Telegraaf afgelopen zaterdag aan dat hij gaat werken voor een nieuw op te richten internetbank, die de aanval wil openen op de gevestigde orde. Scheringa zegt daarvoor gevraagd te zijn. Hij wil geen topman worden, maar ‘strateeg’.

Scheringa zegt in De Telegraaf ook dat hij over drie weken bij het Openbaar Ministerie aangifte gaat doen tegen De Nederlandsche Bank en tegen DNB-president Nout Wellink persoonlijk. „Ik beschik over een honderd pagina’s dik dossier waaruit blijkt dat er eind 2008 een pact is gesloten om mij en mijn bank kapot te maken”, zegt Scheringa. Dat pact zou Wellink gesloten hebben met Hans Hoogervorst van de Autoriteit Financiële Markten om hem weg te krijgen. Hij stelt waterdichte bewijzen te hebben van een complot dat de grote financiële instellingen tegen hem hebben gesmeed.

Vorig jaar ging de bank die Scheringa zelf had opgezet ten onder. Volgens het onderzoek door de commissie-Scheltema was het grote probleem bij DSB een gebrek aan professionaliteit en kennis van bankieren bij de leiding van de bank. Scheringa was te veel gericht op commercie (zoals het verkopen van koopsompolissen, verzekeringen gekoppeld aan leningen) en had te weinig verstand van risicomanagement.

Donderdag aanstaande verschijnt het 362-pagina’s tellende boek Project Homerus , dat een medewerker van Scheringa heeft geschreven. Scheringa zegt dat er ook een Engelstalige film van het verhaal zal komen met een Amerikaanse acteur in zijn rol. „Want dit verhaal is natuurlijk grensoverschrijdend.” En: „Kijkers zullen verbijsterd zijn. Dat dit kon gebeuren. Een tsunami van tegenstand, haat en jaloezie, dat was het.”